Policie stále hledá muže, který si pomocí nože vynucoval sex

Ostrava - Policii zaměstnává násilník, který si měl s nožem v ruce vynucovat sex – zatím jsou známy případy pěti žen a dvou dívek z Moravskoslezského a Zlínského kraje. Obětí je ale možná víc, další se přihlásily poté, co o události informovala média. Policie zveřejnila podobu pachatele podle popisu, které podaly oběti, a teď je zavalena stovkami telefonátů o jeho údajném pohybu. I když se popis pachatele od jednotlivých žen liší, lze vypozorovat shodné rysy – třeba tvar nosu nebo uší.

Prošedivělý padesátník v ošoupaných riflích, ale upravený, poprvé zaútočil v úterý v Kopřivnici na Novojičínsku. Ozbrojený dlouhým nožem ve výtahu jednoho z těchto panelových domů znásilnil nezletilou školačku. Svůj čin zopakoval téhož dne ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Ve středu přidal ještě tři místa na Kroměřížsku. 

Podle mluvčí zlínské policie Ludmily Mrkvicové se zřejmě pachatel pohybuje v autě, policie ale zatím nezná poznávací značku ani typ vozidla. Ženy by proto neměly navštěvovat osamělá místa a nechodit večer samotné. Přesně na tato místa se naopak zaměřují policisté, kteří mají násilníkovu podobiznu. „Je vyčleněn maximální počet policistů. Prověřují a analyzují veškeré získané i zjištěné informace. Tato činnost je ale velmi – nejen časově – náročná,“ uvedla mluvčí moravskoslezských policistů Soňa Štětínská. 

Reportáž Libora Dostála a Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Muž používal při přepadeních nůž kuchyňského typu dlouhý nejméně 25 centimetrů. Za znásilnění mu hrozí až pětileté vězení. Pokud se však tohoto činu dopustí na dítěti mladším 15 let, soud jej může poslat za mříže až na 12 let.

Místa, kde násilník udeřil
Zdroj: ČT24