Posty ve vedení ODS jsou před zítřejší volbou téměř rozdány

Praha - Zatímco lídr občanských demokratů Petr Nečas má téměř jisté, že bude v neděli zvolen novým předsedou strany, o křesla místopředsedů se utká několik kandidátů. Pozici prvního místopředsedy pravděpodobně obhájí David Vodrážka, za kterým po dnešku stojí většina stranických lídrů. Mezi delegáty se hovoří o téměř jistém křesle místopředsedy pro severomoravského kandidáta Pavla Drobila a brněnského Pavla Blažka. Reálnou šanci má údajně i středočeský kandidát Milan Cabrnoch.

Zákulisní souboj se tak nyní zřejmě odehrává především o poslední volné místopředsednické křeslo, ovšem někteří delegáti míní, že nyní jsou ve hře ještě místa dvě. Kromě Cabrnocha se bude údajně rozhodovat mezi severočeským kandidátem Alexandrem Vondrou, plzeňským Jiřím Pospíšilem a Martinem Kubou z jižních Čech. Kdo z nich v nejužším vedení strany nakonec usedne, je prý stále otevřené. „Je hodně slimáčků, málo kapustičky,“ popsali situaci před volbou někteří delegáti. Podle zdrojů ČT z místa kongresu se očekává velmi dlouhá vyjednávací noc, podpora se patrně bude v zákulisí dojednávat až do rána.

Z neoficiálních informací vyplývá, že ze hry o křeslo v nejužším vedení strany vypadla bývalá místopředsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Lídr strany Petr Nečas jí ale může nabídnout i místo ve vládě či post šéfky sněmovny. Nečas mezi svými favority do vedení už dříve jmenoval také Vondru, Pospíšila, Drobila, Blažka a Vodrážku.

Vstup Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)

„Někteří mi vyhovují velmi, protože s nimi třeba dlouhodobě spolupracuji, znám je, vážím si jich jako charakterů. Jsou tam lidé, které třeba tolik neznám, ale jsem schopen s nimi spolupracovat. Řeknu otevřeně, že jsou i lidé, které bych nerad viděl ve vedení ODS,“ komentoval dnes kandidáty na místopředsedy. Už dříve v médiích uvedl, že by ve vedení nechtěl náměstka jihočeského hejtmana Martina Kubu. Zdůvodnil to tím, že v regionu reprezentuje velkou koalici s ČSSD.