Němcová střídá Vodrážku i ve vyjednávacím týmu o nové vládě

Praha – Po kongresu ODS se mění i složení vyjednávacího týmu občanských demokratů o budoucí vládě. Ve skupině K9 totiž střídá Davida Vodrážku Miroslava Němcová, která právě Vodrážku porazila ve volbě prvního místopředsedy strany. Rozhodla tak výkonná rada. S TOP 09 a Věcmi veřejnými bude za ODS kromě Němcové vyjednávat i čerstvý předseda Petr Nečas a šéf poslaneckého klubu Petr Tluchoř. Stranické grémium, tedy užší vedení, se sešlo hned po výkonné radě a probralo strategii před pondělním jednáním s partnery.

„Výkonná rada musela reagovat na výsledky kongresu z hlediska složení vyjednávacího týmu,“ vysvětlil předseda občanských demokratů. Tým byl podle něj sestaven na základě konkrétních stranických funkcí jeho členů a Vodrážka v něm byl z pozice prvního místopředsedy. 

Další schůzka skupiny K9 je na pořadu už zítra ráno v Poslanecké sněmovně. Zástupci vznikající středopravicové koalice se na ní zřejmě dohodnou na personálním obsazení ve vedení nové sněmovny. Miroslava Němcová byla v té minulé místopředsedkyní a po odchodu předsedy Miloslava Vlčka (ČSSD) dolní komoru krátce vedla. Zatím není jasné, koho ODS do vedení sněmovny vyšle, konkrétní jména přijdou podle Nečase na pořad až v úterý, kdy se sejde poslanecký klub ODS a po pondělním jednání K9 bude jasné, na která křesla budou mít občanští demokraté nárok. 

Nový šéf ODS na tiskové konferenci podotkl, že mají občanští demokraté zájem na hladkém průběhu první schůze sněmovny. Pokud se vše podaří hladce, mohla by prý skončit ve čtvrtek nebo v pátek. Pak by mohla současná vláda premiéra Jana Fischera podat demisi.