Nájemníci v Truhlářské protestují proti přestavbě domu

Praha – Dům v Truhlářské ulici, známý tím, že zde bydlí squatteři vystěhovaní z vily Milada, žije další kauzou. Podnikatel Petr Svinka chce objekt přestavět na moderní osmipatrový dům, ale naráží při tom na odpor místních obyvatel. Novostavba si totiž kromě vystěhování posledních nájemníků z domu číslo 11 vyžádá i zastavění vnitrobloku se sousední Soukenickou ulicí. Městská část Praha 1 se zatím na žádnou stranu sporu nepostavila. O definitivním stanovisku bude zastupitelstvo teprve jednat, ale i kdyby se stavbou nesouhlasilo, nezmění to nic.

Podle obyvatel Petrské čtvrti přestavba vyplní prostor mezi ulicemi Truhlářská a Soukenická a tím naruší ráz celého okolí. „Stavba je předimenzovaná, její výšková úroveň je nad úroveň všech ostatních domů a v podstatě zastíní přízemí, první, druhé i třetí patro,“ dodává Pavel Novotný z družstva Soukenická 12.

Místním obyvatelům se neustálé stavební práce v okolí jejich bydliště nelíbí, a tak zahrnuli stížnostmi radu městské části Prahy 1, která projektu dala zelenou. Ta je ale jenom účastníkem řízení a určující pro stavbu jsou povolení od stavebního nebo památkového úřadu. Majitel domu v Truhlářské Petr Svinka však všechny potřebné dokumenty získal. „Mně byla tato rekonstrukce umožněna a neznám zákon, který by stávající nájemníky opravňoval k tomu, aby mi zabránili jako majiteli rekonstruovat objekt,“ prohlašuje Svinka.

Reportáž Barbory Halbgebauerové (zdroj: ČT24)