Korunní svědek brněnské korupční kauzy čelí trestnímu oznámení

Brno - Na korunního svědka korupční kauzy v Brně-Žabovřeskách Jiřího Štopla, díky kterému zatkla protikorupční policie bývalého starostu Aleše Kvapila a bývalého tajemníka Brna-střed Radovana Novotného, podal obhájce jednoho z obviněných trestní oznámení. U brněnského krajského soudu také dnes pokračovalo hlavní líčení. Většina svědectví, která zazněla, byla ve prospěch obžalovaných. Nikdo ze svědků nepotvrdil obžalobu, podle níž žádala dvojice za schválení výstavby objektu Sonocentrum úplatek. Odpoledne proces pokračoval čtením listinných důkazů, zveřejnily se i odposlechy a obrazové záznamy ze schůzek, kde měl být úplatek požadován. Soudce poté odročil jednání na 27. července, kdy by měly přijít na řadu telefonní odposlechy a závěrečné řeči.

Podle obhájce Radovana Novotného Kárima Titze, který na svědka podal trestní oznámení, prozradil Štopl informace z vyšetřování, když v rozhovorech s médii uváděl jména vyšetřovaných. Policii přitom podepsal doložku, že si tyto informace nechá pro sebe.

Mezi svědky dnes vypovídal i známý Novotného i Štopla, který stojí za stavebním projektem, Petr Zoufalý. Zásadně popřel tvrzení, podle něhož měl na žádost Novotného oslovit Štopla, říci podnikateli, že v jeho projektu jsou trhliny a naznačit, že bude nutné v souvislosti s touto stavební akcí vyplatit odměnu určitým lidem. „Poradil jsem Štoplovi, že pokud bude mít nějaké problémy s dopravou u Sonocentra, zkontaktuji ho s panem Novotným, který má poradenskou firmu, jež tyto problémy řeší,“ vysvětlil. Nikdy ale o penězích nebo úplatcích nic neslyšel a se Štoplem nemluvil.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

Štopl také ve svém výslechu při minulém jednání uvedl, že na popud Kvapila musela být dodatečně vyrobena studie posuzující dopad stavby Sonocentra na okolí. Pracovníci stavebního úřadu ale potvrdili, že se tak stalo standardní cestou. Kvapil v této souvislosti opakovaně upozornil, že studie nebyla zbytečná, jak tvrdí Štopl, protože výstavba tak velkého objektu, jakým je Sonocentrum, bude mít vliv na dopravní provoz.

Kvapil: Štopl je agent provokatér

Odpoledne zazněly odposlechy ze tří schůzek mezi Jiřím Štoplem a Radovanem Novotným a z jedné, na které byl přítomen i Aleš Kvapil. Sice se na nich hovoří o vyplacení finanční částky, Novotný to ale vysvětluje tím, že šlo pouze o diskuzi ohledně jeho řádné provize za poradenství Štoplově stavební firmě. Obvinění zásadně odmítá. „Samozřejmě nesouhlasím, tak, jak je to podáno a naformulováno, to neodpovídá skutečnosti. Ten milion byl za inženýrskou činnost, kterou jsem mu nabízel za přípravu stavby,“ podotkl.

Na své nevinně trvá i Kvapil, který podle svých slov s kauzou nemá nic společného. Na schůzce u něho v kanceláři prý vůbec neměl tušení, že je řeč o úplatcích, a odmítl, že by mu Štopl gestem naznačil dvoumilionový úplatek, na který měl kývnout. „To si pan Štopl vymyslel…, on je ten agent provokatér, on úmyslně provokoval,“ řekl ČT. Státní zástupce Ivan Hrazdira je ale přesvědčen, že zveřejněné důkazy obžalované usvědčují.

Výslech Radovana Novotného
Zdroj: ČT24
Vydáno pod