Dnes začne astronomické léto

Praha - Slunce dnes ve 13:28 středoevropského letního času vstupuje do znamení Raka, nastává letní slunovrat a začíná astronomické léto. Na každoroční pomyslné dráze Slunce dospěje k nejsevernějšímu bodu a začne se opět vracet k rovníku. Bude proto nejdelší den v roce a naopak nejkratší noc. V britském Stonehenge se tradičně shromáždily tisíce lidí, aby přivítaly východ slunce. Nad kruhem z megalitických kamenných sloupů se podle stanice BBC objevily první sluneční paprsky ve 4:52 místního času (5:52 SELČ).

Kolem letního slunovratu se Slunce noří pod obzor jen velmi mělce. Proto jsou noci hodně světlé a zcela se ani nesetmí. Mezi 31. květnem a 10. červencem dokonce nenastává astronomická noc, kdy musí být Slunce níže než 18 stupňů pod obzorem.

Letní slunovrat je doba, kdy je možné v noci nad severním obzorem často vidět stříbřité mraky. Tvoří je drobné krystalky ledu. Zatímco běžné mraky se pohybují v troposféře ve výšce kolem 12 kilometrů, tyto mraky jsou v mezosféře ve výšce okolo 80 až 85 kilometrů, takže je velkou část noci slunce ozařuje zespodu.

Neodmyslitelnou součástí letní oblohy jsou padající hvězdy, jejichž zdrojem je nejznámější meteorický roj Perseidy. Pozorovatelné jsou od 19. července do 26. srpna.

Ve Stonehenge se sešly tisíce lidí

Tisíce lidí se shromáždily na světoznámém prehistorickém kultovním místě Stonehenge, aby tu dnes ráno tradičně přivítaly východ slunce v den letního slunovratu. Celonočního shromáždění se účastní každoročně tisíce obdivovatelů prehistorického monumentu, stoupenců alternativního myšlení, samozvaných kouzelníků, čarodějnic i obyčejných zvědavců. Zdejší sloup zvaný Heel Stone, který stojí mimo vlastní kamenný kruh, vyznačuje místo východu slunce v nejdelší den roku na severní polokouli.

Obrovský kamenný kruh, jehož původ se zatím vědcům nepodařilo zcela
objasnit, stojí na pláni u Salisbury asi 130 kilometrů jihozápadně od
Londýna. Badatelé se nicméně shodují, že alespoň zčásti sloužil jako
astronomický kalendář. Lokalita ale byla využívána také jako pohřebiště,
ovšem nikoli pro široké masy. Obrovské kamenné kvádry byly na místo dopravovány z lomů vzdálených 240 kilometrů. Celá struktura byla vybudována ve třech fázích mezi lety 3 000 a 1 600 před naším letopočtem.

Stonehenge patří k nejoblíbenějším turistickým cílům v Británii - každý rok
si je přijde prohlédnout přes 850 000 návštěvníků. Nicméně právě den
slunovratu patří k několika málo příležitostem, kdy je povolen přístup i do
vnitřní části kruhu. Ten byl uzavřen roku 1978 poté, co se na světové
památce dlouhá léta negativně podepisovala nejen eroze, ale také projevy
vandalství.