Klaus udělil dalších deset milostí, prominul podvod i krádež

Praha - Prezident Václav Klaus dnes udělil dalším deseti lidem milost. Ve většině případů ho k tomu vedly humanitární důvody. Jedním z omilostněných je i Jaroslav Prokůpek, kterému Klaus prominul zákaz řízení uložený za ublížení na zdraví při autonehodě. Další milosti se týkaly hlavně lidí odsouzených kvůli podvodu, krádeži, zanedbání povinné výživy nebo vyhoštěných. Seznam všech omilostněných najdete zde.

U Prokůpka prezident přihlédl k tomu, že sám byl při nehodě vážně zraněn a nyní je na invalidním vozíku. Vzhledem k jeho handicapu a špatné dopravní obslužnosti v místě bydliště je pro něj doprava hromadnými dopravními prostředky velmi obtížná, zdůvodnil Klausovo rozhodnutí prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Díky Klausovu rozhodnutí může v Česku zůstat Kazach, kterému soud uložil trest vyhoštění spolu s trestem vězení za ublížení na zdraví. Prezident zohlednil, že muž žije v ČR s rodinou už deset let a dosud vedl bezúhonný život. Současně uložený trest odnětí svobody ale zůstává milostí nedotčen. Dalším z omilostněných cizinců je Ukrajinec, kterému Klaus prominul zbytek trestu zákazu řízení a zahladil jeho odsouzení za ohrožení pod vlivem návykové látky. Podle prezidenta záznam v trestním rejstříků muži brání, aby si prodloužil pobyt v Česku, kde má rodinu. Navíc čeká narození dítěte.

Dvěma žadatelům Klaus zmírnil trest odnětí svobody za krádež a za majetkovou trestnou činnost na trest obecně prospěšných prací. Kvůli zdravotnímu stavu pak prezident prominul zbytek trestu muži odsouzenému za zanedbání povinné výživy. Jako podmínku mu ale uložil, že se po dobu jednoho roku od milosti nesmí dopustit úmyslného trestného činu.