Muž, jenž způsobil smrt narkomanky, dostal deset let vězení

Praha - Za způsobení smrti sedmnáctileté narkomanky, která v červenci 2008 vyskočila ze sedmého patra panelového domu v Jablonci nad Nisou, a poskytování drog čtyřiadvaceti lidem půjde dvaapadesátiletý Ondrej Gyngo na deset let do vězení. Vrchním soudem v Praze tak byl v odvolacím jednání zmírněn březnový verdikt liberecké pobočky Krajského soudu v Ústí nad Labem, který muži uložil dvanáctiletý trest. Gyngo, který byl v minulosti již jedenáctkrát soudně trestaný, vinu na smrti narkomanky popírá. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

První líčení ve věci způsobení smrti nezletilé narkomanky proběhlo již letos v březnu. Podle verdiktu drogu prodával hlavně v Liberci a v Jablonci nad Nisou od druhé poloviny roku 2002 do prosince 2008 dvaceti čtyřem lidem, některým z nich přitom v té době ještě nebylo 18, ba dokonce ani 15 let. K obchodování s pervitinem se Gyngo přiznal, vinu na smrti narkomanky ale popíral. Mezi tím, že dívce poskytl pervitin, a její smrtí podle něho chyběla souvislost. „Přiznávám, že jsem občas někomu dal drogy nebo jsem to vyměnil za jídlo, nějaké oblečení,“ řekl Gyngo.

Nezletilá narkomanka, kterou po aplikaci drogy postihla amfetaminová psychóza, tedy halucinace a paranoidní stavy, vyšla 19. července 2008 odpoledne na balkon, zavěsila se na zábradlí a pak se se slovy „Budu lítat“ pustila. Dopadla na trávník a na místě zemřela. Podle pravomocného rozsudku jí Gyngo předtím v noci dvakrát podal pervitin.

Znalecký posudek uvádí, že v době, kdy dívka vyskočila z balkonu, trpěla kromě halucinací i úzkostí. Byla rovněž v psychickém napětí a zmatená. Gyngo před dívčiným skokem z balkonu z bytu odešel a narkomanka tam zůstala s jeho známým. „Gyngo dívku znal, věděl o její závislosti i o tom, že byla předtím hospitalizována na psychiatrii,“ řekl soudce Ľubomír Klimáček. Při odůvodnění snížení trestu však Klimáček zároveň uvedl, že Gyngo nebyl jediný, kdo za smrt ženy mohl.

Ondrej Gynga je podle znaleckých posudků asociální sebestředný člověk s podprůměrným intelektem. Pervitin sice bral, ale sám se nedostal do závislosti na něm. Jeho životním zájmům dominují drogy, sex a automaty. Podle znalců Gyngo parazituje na společnosti, vydírá a zneužívá druhé a uchyluje se k podvodům a úskokům.

Vydáno pod