ČSSD odmítá školné a chce další sociální stipendia

Praha - Sociální demokracie podle poslankyně Vlasty Bohdalové zásadně odmítá zavádění školného na veřejných vysokých školách. Požaduje naopak státem dotované spoření a stipendia pro nemajetné a talentované studenty. Poslankyně to řekla na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě. Každý musí mít podle Bohdalové šanci dosáhnout co nejvyššího vzdělání, tato šance smí být omezena pouze jeho schopnostmi a pílí, nikoliv příjmy rodiny, ze které pochází.

„Pokládáme v situaci krize veřejných financí za zcela nezodpovědné, pokud se budoucí vládní koalice pokouší zopakovat experiment, který již jinde prokazatelně selhal,“ uvedla poslankyně. Zkušenosti z Austrálie, Nizozemí a Velké Británie podle ní ukázaly, že odložené školné vyvolává značná rizika růstu zadlužení škol, studentů a zvláště veřejného dluhu. Funguje pouze jako drahé alibi pro okamžité snižování veřejných výdajů do terciárního vzdělávání, dodala.

Vlasta Bohdalová:

„Pokud hlásaly před volbami ODS a TOP 09, že nechtějí zadlužovat budoucí generace, právě odloženým školným toto své předsevzetí flagrantně porušují.“

Brífink ČSSD (zdroj: ČT24)

Vzdělání není srovnatelnou investicí například se stavbou rodinného domku, ale je nesporně veřejným zájmem, protože vzdělaní lidé jsou více prospěšní společnosti a přispívají podle Bohdalové ke konkurenceschopnosti ekonomiky. Odložené školné by bylo pouze přesunutí finanční zátěže ze současné rodiny studenta na jeho budoucí rodinu.

ČSSD proto školné v jakékoli formě nepodpoří, a bude naopak prosazovat zavedení půjček studentům na bázi stavebního spoření, sociální stipendia, zejména pak stipendia pro zvláště nadané studenty. Prosazovat bude také financování škol podle pedagogické výkonnosti.