Nelegální internetové sázení lze zakázat, a to i v Česku

Praha – Rozhodnutí Evropského soudního dvora v případu nelegálních internetových sázek v Nizozemí poskytl návod české republice, jak postupovat proti zahraničním sázkovým kancelářím. Tyto sázkové kanceláře totiž u nás působí na internetu a nelegálně. V kurzových sázkách se ročně protočí dvanáct miliard korun a další čtyři miliardy korun Češi prosází právě u nelegálních zahraničních provozovatelů. Na daních a odvodech tak český stát přichází podle odhadů o sto milionů korun ročně.

Když minulý týden Evropský soudní dvůr v Lucembursku rozhodl v případu internetového sázení v Nizozemí, dal mimoděk návod České republice, jak se vypořádat s nelegálním sázením přes internet. V současné době je totiž na tyto provozovatele podáno patnáct žalob. Rozhodnutí Evropského soudního dvora dává potvrzení, že postupujeme správně, tvrdí náměstek ministerstva financí Tomáš Zídek. Ministerstvo financí totiž už dlouhou dobu připravuje proti těmto nelegálním provozovatelům určité kroky.

Chystaná regulace se zahraničním provozovatelům vůbec nelíbí

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)

Ondřej Schmidt, mluvčí internetové sázkové kanceláře BWIN

„Blokování internetových sázek, to není cesta. Co se týče naší reakce, ve chvíli, kdy by oni podnikli takové kroky, tak bychom se velice neradi obrátili na Evropské soudy.“

Ministerstvo financí nelegální internetové provozovatele nechce ale vůbec šetřit. Plánuje totiž zpřísnit jejich kontroly. Pomoct by mu měla i spolupráce s telekomunikačním úřadem, který by například blokoval jejich stránky. To ale vyžaduje změnu loterijního zákona. Ten současný totiž sázky na síti vůbec nezná, a tedy nijak neřeší.

Zahraniční sázkové společnosti sice v Česku nemají licenci, ale odvolávají se na licence z domovských zemí. To se nelíbí pětici tuzemských firem, která sázky na síti nabízí teprve od loňského roku. „Všichni nelegální provozovatelé nemají licence a tím pádem neplatí odvody, neplatí daně, a to je z hlediska konkurence obrovská výhoda, kterou nemůžeme dohnat,“ konstatuje Marek Herman z Asociace provozovatelů kurzových sázek.