Věci veřejné vyloučily 10 členů a zrušily ústeckou buňku

Praha/Ústí nad Labem – Klub Věcí veřejných (VV) v Ústeckém kraji přišel o licenci. Strana zároveň vyloučila 10 lidí v Ústí nad Labem a v Chomutově. Do podzimních voleb zřejmě nestihnou v kraji složit kandidátky, píše server iDnes. Mluvčí VV Petra Hrušová uvedla, že důvodem vyloučení desítky členů a čekatelů bylo hrubé porušení etického kodexu strany. Rozhodnutí rady Věcí veřejných je důsledkem auditu, který si strana nechala zpracovat. Vyplynulo z něj, že až třetina členů v Ústeckém kraji může pro pověst strany znamenat možné riziko.

Vyloučení měli kontakty na podezřelé podnikatele v kraji

Mluvčí strany Petra Hrušová

„Kauza s Josefem Horváthem, který nesplnil podmínku danou Věcmi veřejnými (neměl čistý trestní rejstřík), jen potvrdila správnost zadání auditu v Ústeckém kraji.“

Předseda strany Radek John v tiskovém prohlášení dodal, že audit prokázal propojení všech deseti lidí s „podnikatelskými sférami, které nemají dlouhodobě dobrou pověst v kraji“. Každý z vyloučených členů podle Hrušové ještě dnes obdrží e-mail o rozhodnutí rady a bude mít možnost se odvolat k rozhodčí komisi do 15 dnů. Podle místopředsedy Josefa Dobeše se však radní rozhodli nyní ctít presumpci viny, protože se domnívají, že na politiky je potřeba klást přísnější měřítko než na občany.

Strana si audit nechala zpracovat během dubna a května od externí agentury. Dotknul se 156 členů strany, z nichž až 47 může představovat potenciální riziko. „Přišly podněty od našich příznivců, véčkařů, že existuje podezření, že se do strany snaží dostat do komunální politiky lidé propojeni s byznysem nevalné pověsti,“ sdělil Právu ve čtvrtek Dobeš.

Tajemník VV v Ústeckém kraji David Kádner prý ale o žádných větších problémech neví. „Je možné, že pan Dobeš ví víc než já. Sami jsme na to zvědaví,“ uvedl Kádner. „Měli jsme určité náznaky, ale pro audit jsme se rozhodli hlavně proto, abychom členskou základnu trochu semknuli. Že by se do strany snažil dostat někdo nežádoucí, o tom nevím,“ dodal.