Vyjednávání o postech začnou tento týden, potvrdila Němcová

Praha – Vyjednávání o rozdělení jednotlivých postů ve vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných začne tento týden. V Událostech, komentářích to dnes večer potvrdila první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která za ODS vede spolu s předsedou strany Petrem Nečasem a předsedou poslaneckého klubu Petrem Tluchořem povolební koaliční vyjednávání. Sama však zřejmě žádné ministerské křeslo neobsadí; zítra by zato mohla být zvolena do čela Poslanecké sněmovny. Právě její ustanovení je přitom předpoklad pro to, aby se mohlo pokročit k jednání o rozdělení jednotlivých ministerstev.

„Já si myslím, že ano,“ odpověděla Němcová na otázku, zda tento týden začnou jednání o obsazení jednotlivých rezortů. Blíže místopředsedkyně ODS povolební vyjednávání popsat nechtěla, stále podle ní platí, že strany o rozdělení křesel nemluvily. „Nedostali jsme se k počtu křesel pro jednotlivé strany, ani který rezort by které straně patřil.“

Klíčové je podle Němcové zítřejší zasedání dolní komory. „Musíme počkat právě na průběh ustavující schůze (Poslanecké sněmovny), to je první krok i z hlediska Ústavy,“ uvedla. Teprve po ustavení nové sněmovny může vláda podat demisi, a prezident tak jmenovat nového předsedu vlády. Ten by měl novou sněmovnu během 30 dnů od jmenování požádat o důvěru svého kabinetu.

Události, komentáře s Miroslavou Němcovou (zdroj: ČT24)

O možných nominantech politických stran do vlády se mluví již od uzavření volebních místností. Největší zájem budí ministerstvo financí, silový rezort, který na významu nabyl ještě více s finanční krizí. Dlouhodobé neoficiální spory o to, zda by mohl státní kasu řídit místopředseda ODS Miroslav Kalousek tak jako v uplynulém volební období, jsou však podle informací Lidových novin pravděpodobně u konce. Kalousek by se mohl stát ministrem financí s tou podmínkou, že část svých pravomocí převede na jiná ministerstva, mj. na ministerstvo průmyslu a obchodu.

Němcová: Šéf sněmovny pro ČSSD? Ne, Vlček ji destruoval

Svou roli v tomto rozhodnutí sehrál i fakt, že právě ODS v osobě Miroslavy Němcové zřejmě obsadí předsednické křeslo Poslanecké sněmovny. I o to se přitom vedly spory – křeslo si podle nepsaného pravidla nárokovala nejsilnější opoziční strana, tedy sociální demokracie. Koaliční partneři to však odmítli. „Nejde o žádnou demonstraci síly. Koalice, která se rodí, bude mít nesmírně obtížný úkol. Bude se muset významně opírat o sílu ve sněmovně, a pokud se má Česká republika posunout kupředu, je potřeba spojit jak síly exekutivní, tak parlamentní,“ zdůvodnila rozhodnutí Němcová.

"Po volbách v roce 2006 jsme nabídli sociálním demokratům křeslo šéfa Poslanecké sněmovny a oni s touto nabídkou zacházeli způsobem, kdy vybrali osobu (Miloslava Vlčka – pozn. red.), která neodpovídala nárokům na tento post, a podle mě zároveň destruovali poslaneckou sněmovnu, která se dostala na nejnižší možná stupeň hodnocení v očích občanů. Myslím si, že není možné jim nabídku dávat podruhé," uvedla Němcová.

Němcová o tom, proč nechce ministerské křeslo:

„Vždy jsem se divila, jak je pro mnoho lidí přitažlivá vláda jako koncentrace moci a jak je přehlížená sněmovna, která pro mne, jako bytostného demokrata, má stejnou váhu, možná větší. Sněmovně rozumím, jsem v ní dlouhá léta, vím, co je tam dobře a co je tam špatně. Tam, kde se člověk cítí být silný, o to více usiluje o působení.“

Vydáno pod