Změna zákona umožnila beztrestně pokácet stovky stromů

Praha – Stavební firmy začaly hojně využívat vyhlášku, podle které mohou pokácet stromy s obvodem do 80 centimetrů bez řádného povolení. Od změny zákona, který začal platit loni v prosinci, už jich padly stovky. Do té doby musely právnické osoby žádat o povolení u každého stromu. Ministerstvo životního prostředí už slíbilo vyhlášku, která by rozměry upravila. O její podobě ale bude jasno až na konci června, kdy se zástupci ministerstva, odborníci, právníci a ochránci přírody sejdou u kulatého stolu.

Mladé zdravé stromy plní ve městech řadu důležitých funkcí. Filtrují například škodlivé látky z dopravy. S obvodem do 80 centimetrů jich je ale ve městech většina. V praxi je tak nyní může investor bez problémů pokácet. V pražských Letňanech už vyhlášku zažili v praxi. Místo stromů tu lidé koukají už jen na šedesát pařezů. 

Uvolnění pravidel navíc vede některé firmy i k jejich úplnému ignorování. V pražských Roztylech tak padlo 170 stromů a 200 metrů keřového porostu i po konci vegetačního klidu, tedy v době, kdy stromy pučí a ptáci si stavějí hnízda. Případ už šetří Inspekce životního prostředí. „My v tuto chvíli nevíme, jestli pokuta, která případně investorovi bude uložena, bude mít nějaký význam. Ty stromy, keře a mláďata už tady nikdo nezachrání,“ řekla ČT Šárka Zdeňková z občanského sdružení Zelené Roztyly.  

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Ministerstvo životního prostředí pracuje na nové vyhlášce už půl roku. Klíčovou otázkou je, jaký by měl být limit obvodu stromu vyžadující povolení. Podle Tomáše Maříka z Inspekce životního prostředí je totiž i strom s obvodem 40 centimetrů důležitým prvkem v krajině města. Ministerstvo se snaží propojit obě strany, aby vyhláška vyhovovala ochraně přírody, ale zároveň byla pro všechny strany administrativně jednoduchá.

Pařez
Zdroj: ČT24