Černochová: Mrzí mě, že neprošel David Vodrážka

Praha – Hostem profilu Studia 6 byla poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Podotkla, že kandidaturu na místopředsedkyni ODS vzdala z toho důvodu, že David Vodrážka nominaci od pražského regionu, na rozdíl od ní, měl. „Proto jsem na místě s poděkováním tuto kandidaturu nepřijala. To, že David Vodrážka neprošel, mě osobně mrzí,“ řekla.

„Myslím si, že si za ty dva roky, odešel Mirek Topolánek, předtím byl kongres, který byl také bouřlivý, kde se střetl Pavel Bém s Mirkem Topolánkem na předsedu ODS, si vedl dobře. To jsou věci, které mu to období, kdy byl prvním místopředsedou, neusnadnily. Bylo toho na něj hodně a myslím si, že na sobě hodně zapracoval a hodně věcí se naučil,“ dodala Černochová.

Podle ní by měla být kritériem při výběru lidí na ministerské posty jejich profesionalita, schopnost nějakým způsobem oslovit veřejnost, jejich znalosti a vědomosti. Až poté by měla hrát roli taktika, tedy z jakého je daný člověk regionu. „Myslím si, že Praha za éry Mirka Topolánka neměla ministra a vztahy mezi Prahou a Topolánkem byly špatné,“ podotkla.

Rozhovor s Janou Černochovou (zdroj: ČT24)

Ministrem vnitra by mohl být Blažek, zdravotnictví pak Šťastný

Černochová tvrdí, že Petr Nečas nějakou nabídku některému z pražských kolegů určitě dá. Podle současných informací se mluví o Davidu Vodrážkovi, i když jeho šance vzhledem k víkendovému kongresu klesají. Dále o Rudolfu Blažkovi, který by se mohl stát ministrem vnitra nebo spravedlnosti, nebo o Borisovi Šťastném, který by se rád viděl na zdravotnickém ministerském křesle. „Zatím nevím, kdo jakou funkci získá, ale znalostmi jsou tito kandidáti dobří. Problematika zdravotnictví Borise Šťastného zajímá, má zkušenosti i ze zdravotního výboru. Stejně tak Rudolf Blažek by byl dobrým ministrem, léta je prvním náměstkem pana primátora, dlouhodobě má na starosti bezpečnost Pražanů,“ vysvětlila poslankyně Černochová.

Starostka Prahy 2 také potvrdila, že otázkou určité politické taktiky je nepřicházet se jménem superlídra v tento okamžik. „Jsou různé varianty, budeme i reagovat i na to, s čím přijdou naši političtí konkurenti. Rezignaci starosty Prahy 5 Jančíka vítám, vážím si i toho, že to pan Jančík udělal sám,“ dodala.

  • Nové vedení ODS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1748/174761.jpg
  • Boris Šťastný autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/904/90321.jpg