Ve Zlínském kraji vzniknou nové silniční mosty

Zlín – Na dvou regionálních silnicích ve Zlínském kraji připravují silničáři stavbu dvou nových mostů. Řidiči se proto musí připravit na dočasná omezení. První z nich vznikne na silnici druhé třídy mezi obcí Medlovice a městysem Osvětimany na Uherskohradišťsku, kde se během stavby bude jezdit po starém mostě, druhý na okraji obce Seninka na Vsetínsku, kde vzniká provizorní náhrada. V blízké budoucnosti budou muset silničáři začít pracovat ještě na dalších třech mostech, které jsou podle Ředitelství silnic Zlínského kraje v havarijním stavu.

Ve špatném stavu jsou i mosty, na nichž začínají práce v těchto dnech. Starý most mezi Medlovicemi a Osvětimany paradoxně není mezi těmi, které jsou na tom nejhůře. Krajská silniční správa se ale rozhodla, že vedle něj postaví za 8,4 milionu korun nový most, upraví silniční napojení a postaví také přípojky ze silnice k sousedním nemovitostem. Během stavby se sice bude jezdit ještě po starém mostě, v některých etapách výstavby ale bude provoz sveden do jednoho jízdního pruhu.

Most v Senince naopak patří mezi ty, které jsou v havarijním stavu. Silničáři ho chtějí zbourat a postavit za 10,8 milionu korun nový, během prací se bude jezdit po provizoriu postaveném vedle stávající konstrukce. Během stavby by se měla částečně narovnat také navazující silnice, informovala Helena Mráčková z tiskového oddělení Zlínského kraje.

Práce potrvají přes prázdniny, na jejich konci už by neměly cestování po regionu zkomplikovat uzavírky. „Nové mosty by měly být hotovy již v polovině srpna tohoto roku,“ upřesnil náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Drozd.

V havarijním stavu jsou podle Ředitelství silnic Zlínského kraje ještě mosty v Loučce a Hovězí na Vsetínsku a v Jankovicích na Slovácku. Celkově se ale stav mostů v regionu zlepšuje, podle známkování jejich stavu, kde 1 znamená nejlepší a 7 nejhorší stav, činí průměrná hodnota 3,67 oproti loňským 3,86. Ubyly například dva mosty v havarijním stavu, počet mostů s velmi špatným hodnocením 6 se snížil z 60 na 36.