Pražská ODS na rozcestí. Kdo bude po Bémovi novým předsedou?

Praha – Již zítra by si mohla pražská ODS zvolit svého nového předsedu. V Interview ČT24 to řekl náměstek primátora a místopředseda pražské ODS Rudolf Blažek. Možnými kandidáty jsou starostka Prahy 2 a novopečená poslankyně Jana Černochová, sám Blažek i jeho kolega a první místopředseda pražské ODS Pavel Klega. Podle Blažkova vyjádření je každopádně nutné jednat rychle, a pokud by zítra nedošlo ke shodě na jménu nové hlavy ODS pro metropoli, očekává rozhodnutí v rámci několika dnů. Křeslo předsedy pražské organizace občanských demokratů se uvolnilo poté, co na něj na konci května rezignoval dosavadní pražský primátor Pavel Bém. Reagoval tak na špatný výsledek ODS ve sněmovních volbách, když v Praze stranu porazila TOP 09.

„Určitě o tom budeme zítra velmi intenzivně diskutovat,“ odpověděl Blažek na otázku, zda může na zítřejší regionální radě strany dojít k volbě nového předsedy. „Dokážu si představit, že se na tom zítra shodneme. Pokud se neshodneme, nezbývá nám, než v řádech dní si všechno vyříkat tak, abychom byli v co nejlepší kondici před komunálními volbami,“ dodal Blažek. Ty se konají 15. a 16. října 2010.

Včasná volba nového předsedy pražské ODS je podle Blažka nutná také v reakci na víkendový kongres občanských demokratů. Zde byla pražská organizace „potrestána“ za nedostatečný výsledek v hlavním městě a neobsadila žádné křeslo ve vedení partaje. Tím došlo k zásadnímu oslabení silné pozice Prahy ve vedení strany, neboť až do tohoto víkendu držela křeslo prvního místopředsedy (David Vodrážka, dříve Pavel Bém).

Blažek, Klega, Černochová? Hlavně někdo, kdo nevadí…

Kdo by mohl vést občanské demokraty v hlavním městě, zatím není jasné. O kandidatuře uvažují místopředsedové pražské organizace a zároveň náměstci pražského primátora Pavel Klega a Rudolf Blažek. „I toto je v této chvíli možné,“ potvrdil Blažek svůj zájem ucházet se o zmiňovanou funkci. „Rozhodně budeme vybírat z výše kandidátů, budeme vybírat tu nejlepší osobu. V této chvíli pražská ODS včetně mě musí upozadit všechny osobní ambice,“ dodal. Problémem obou jmenovaných je však právě jejich angažmá na pražském magistrátu, který v uplynulých měsících čelil ostré kritice za problematické projekty hlavního města.

ODS proto hledá nezdiskreditované a nekritizované tváře, a nabídku na funkci v čele zdejší organizace tak získala například povolební superstar, čerstvá poslankyně a starostka Prahy 2 Jana Černochová. Ta je údajně ochotna funkci přijmout, ale pouze pod podmínkou, že dojde k výměně i všech místopředsedů pražské organizace.

Vlivný člen ODS, který si přeje zůstat v anonymitě, ČTK řekl, že taková změna je málo pravděpodobná. Podle místopředsedkyně Andrey Vlásenkové navíc částečná obroda začala už v dubnu, kdy byli z pražského vedení odvoláni Bémovi stoupenci Tomáš Chalupa, Jiří Janeček a Milan Jančík. Lidé, kteří se nově dostali do vedení pražské ODS, by tedy nyní neměli odcházet.

„Jana Černochová je zajímavá tvář. Ve volbách do Poslanecké sněmovny ukázala, že má slušný potenciál a že dovede oslovit voliče. Dokážu si ji představit jako možnou kandidátku na předsedkyni v modelu odděleného řízení ODS - předseda, který je v Poslanecké sněmovně, a kandidát na primátora,“ uvedl místopředseda Blažek. A právě to je jedno z dalších témat, jimiž se pražská ODS v těchto dnech zabývá. Kdo bude ve volbách do zastupitelstev její lídr, a tudíž potenciální pražský primátor?

Hledáme primátora. Zn.: Raději bez funkce

Vedle diskuse o jméně nového šéfa řeší pražští občanští demokraté i to, kdo stranu v Praze povede do komunálních voleb, a kdo tedy získá šanci stát se pražským primátorem. Ten dosavadní, Pavel Bém, totiž již před časem uvedl, že o nové kandidatuře neuvažuje, a zvolil cestu poslance.

Podle serverů Aktuálně.cz a iHNed.cz nyní ODS uvažuje o tom, že funkci volebního lídra nabídne senátorovi a populárnímu herci Tomáši Töpferovi. Ten přitom ani není členem strany, byť za ni byl zvolen do horní komory Parlamentu, a o úvahách ODS zřejmě neví. „Jestli to je pravda, tak ať mi to nejdříve řeknou. Takovou tajnost mi zatím nikdo nesdělil,“ podotknul Töpfer. Je to, jak poznamenal, „od nich“ hezké, ale dozvídat se to přes média považuje za zvláštní.

Jak se zbavit Béma? ptají se straníci

Úvahy o osobnosti volebního lídra ale zároveň komplikují volbu šéfa organizace. Jak v České televizi uvedl Blažek, ideálním stavem by totiž byla jedna osoba – volební lídr i oblastní předseda. Ten by ale zároveň neměl držet více funkcí zároveň, zejména ne funkci poslance. Právě za souběh obou funkcí (poslance a primátora) je z řad spolustraníků kritizován Pavel Bém.

Ti se navíc obávají, že by jim mohla jeho osobnost v kampani před komunálními volbami uškodit. „Já si myslím, že dlouhodobý souběh funkcí skutečně možný není. Přivítal bych, kdyby Pavel Bém přistoupil na to, že bude to jeho volební období zkráceno o nějaký čas právě proto, že existuje celá řada rizik a dualit, které by s tím mohly být spojeny,“ uvedl Blažek. Sám Bém však takovou možnost opakovaně odmítl.