Spor o státní kasu se vede dál. Schwarzenberg bojuje za Kalouska

Praha – Nejasnou dohodou o rozdělení vládních křesel skončilo dnešní jednání ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Předseda občanských demokratů Petr Nečas sice zveřejnil pondělní podepsanou dohodu, podle níž se strany shodly na poměru 6-5-4 křesel (v pořadí ODS, TOP 09, VV), předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg však na následné tiskové konferenci řekl, že dohodu je možné zpochybnit. TOP 09 totiž opakovaně požaduje stejné silové zastoupení ve vládě jako ODS v případě, že nedostane klíčové ministerstvo financí. Křeslo šéfa státní kasy by totiž rád obsadil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Předseda TOP 09 Schwarzenberg novinářům vysvětlil, že dohoda podle jeho názoru platí podmíněně a jen v případě, že se strany dohodnou na rozdělení resortů tak, aby byla z pohledu jeho strany a při vnímání rozdílné váhy různých ministerstev zachována naprostá rovnost v postavení ODS a TOP 09. „Když se toto stane, tak nám nezáleží na jednom křeslu více nebo méně,“ poznamenal.

„No, mně je to nemilé, já jsem doufal, že nebudu muset ten papírek vytahovat, ale já ho budu muset přečíst,“ reagoval na tiskové konferenci Nečas. Z papíru pak přečetl krátký text, v němž je jmenován klíč pro křesla „6-5-4“, podmíněný „dohodou o rozdělení resortů“ bez dalšího vysvětlování či podmínek. Požadavek TOP 09 na naprostou rovnost s ODS je tak v tuto chvíli hlavním jablkem sváru tří stran, které se usilovně snaží demonstrovat shodu a pokroky v probíhajících koaličních jednáních.

Dohoda \"6-5-4\" platí podmíněně (zdroj: ČT24)

Podle Nečase konečná dohoda o stranickém rozdělení budoucí vlády ale nepadne dříve, než bude existovat dohoda o většině programových bloků. „Já si nedovedu představit, že by to mohlo pokračovat dále a především tímto způsobem. Já to považuji za poměrně špatný signál pro českou veřejnost a musím říci, že se omlouvám české veřejnosti za to, co se tady právě odehrává,“ zdůraznil Nečas. Svár politiků ODS a TOP 09 před novináři komentoval předseda VV poznámkou, že podobné konflikty jsou přesně tím důvodem, proč se o rozdělení křesel zatím předsedové stran vůbec nebaví.

Místo pušky tužky. Dvě miliardy pro školy na úkor obrany

Dnešní jednání však přece jen dílčí výstup mělo. Lídři ODS, TOP 09 a VV se na večerní schůzce shodli, že z rozpočtu obrany na příští rok škrtnou 2,1 miliardy, které použijí na platy začínajících a mladých učitelů. Nástupní platy učitelů by tak neměly být nižší než 20 000 korun měsíčně. Alespoň zčásti se tak naplnil požadavek Věcí veřejných, které chtěly obranu připravit o deset miliard právě ve prospěch školství.

Šéf VV Radek John ocenil, že jeho partneři v jednání se zvýšením platů učitelů souhlasí. „Tímto způsobem je to přidání zajištěno,“ poznamenal John. Všechny koaliční strany podle něj uznávají, že učitelé si zaslouží více peněz, Schwarzenberg však dodal, že se obává dalších škrtů v armádě v příštích letech, protože její rozpočet je už tak napjatý. Proto podle něj bude potřeba na školství najít peníze i v jiných oborech.

Předsedové stran pravděpodobné budoucí vládní koalice se shodli i na tom, že zásadní změny v oblasti přesunu kompetencí z ČR na Evropskou unii budou muset být schváleny v referendu. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg zdůraznil, že referendum o otázkách přesunu kompetencí na EU bude jen potvrzovat to, co už česká vláda a Parlament schválily. „Nemůže o tom být samostatné referendum,“ vysvětlil. Otázky zahraniční politiky a obrany proberou vyjednávací týmy ještě zítra.

Strany vykročily k omezení poslanecké imunity

Všichni členové skupiny K9 se také večer podepsali pod návrh ústavního zákona, kterým chtějí omezit poslaneckou a senátorskou imunitu. Už zítra chtějí návrh předložit ve sněmovně. Jelikož jde ale o ústavní zákon, tak je k jeho schválení potřeba 120 hlasů. Strany budoucí vládní koalice předpokládají, že návrh podpoří i sociální demokraté, samy jej totiž neprosadí, chybějí jim dva hlasy.

„Na základě tohoto návrhu by se naprosto zrušila přestupková imunita,“ přiblížil obsah předlohy předseda ODS Petr Nečas. Pokud komora Parlamentu odepře vydání svého člena k trestnímu stíhání, je i podle nového návrhu stíhání vyloučeno. „Ale po skončení mandátu je ten poslanec nebo senátor standardně trestně stíhaný,“ vysvětlil Nečas.