„Vora v zakoně“ Soghojana chtěli spolupracovníci násilně osvobodit

Praha - Za přísných bezpečnostních opatření probíhá u pražského městského soudu případ údajného „vora v zakoně“ Adranika Soghojana. Soghojana, údajnou špičku místní ruskojazyčné mafie, se údajně jeho spolupracovníci chystali násilně osvobodit přímo z vazby. Na možnou hrozbu prý upozornila Bezpečnostní informační služba (BIS), která tak plán zřejmě zhatila. Policie tak velmi důkladně hlídá pankrácký vrchní soud, kde i dnes soud s Arménem pokračuje. S odvoláním na zdroje z bezpečnostních složek o tom informuje dnešní Právo.

Andranik Soghojan, nejvyšší autorita mezi zločineckými skupinami z bývalého Sovětského svazu, je podle obžaloby souzen za zorganizování vraždy a plánování několika dalších. BIS teď podle deníku Právo zhatila plán jeho kompliců z podsvětí, kteří ho chtěli dostat na svobodu. Jeho advokát Julius Kramarič ale považuje zprávy o chystaném osvobození klienta za nesmysl. „Nikdy se nic takového neplánovalo a ani to nikoho nenapadlo. Ani s klientem jsme na toto téma nikdy nehovořili,“ řekl.

Deník ale cituje policejní zdroj, který tvrdí, že vora v zakoně chtěli jeho komplicové dostat na svobodu přímo z pankrácké věznice za použití násilí. O záměru ale informovala už včera zveřejněná výroční zpráva BIS. „Bezpečnostní informační služba informovala o tom, že spolupracovníci zatčeného se neúspěšně pokoušeli o propuštění svého vůdce z vyšetřovací vazby nelegálním způsobem,“ cituje deník zprávu BIS.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Soghojan je střežen za přísných bezpečnostních opatření

Vězeňská služba potvrdila, že na žádost policie zpřísnila bezpečnostní opatření. Soghojana i jeho pětici spoluobžalovaných tak vodí k soudu podzemním tunelem spojujícím justiční budovu s pankráckou věznicí. Policisté hlídají i před soudem, strážci se samopaly kontrolují okolí budovy ze střechy.

Soghojan si podle obžaloby v roce 2007 objednal vraždu arménského podnikatele, kterou chtěl zastrašit arménskou komunitu žijící v Praze. Najatý vrah, Ukrajinec Timur Treťjakov, ale omylem zaútočil na jiné auto v centru Prahy. Těžce zranil jiného Arména a zastřelil řidiče společnosti Sazka. Vraha Treťjakova už soudy potrestaly, odvolací vrchní soud mu původně uložené doživotí zmírnil na 22 let vězení. Soghojana policie zadržela v březnu loňského roku.