Koaliční experti na právo chtějí debatu o změně systému soudů

Praha - Koaliční lídři už dostali od svých expertů na právo a veřejnou správu 80 programových bodů, které by podle nich měla rodící se vláda ODS, TOP 09 a VV prosazovat. Mezi novinkami uzavřené kapitoly je podle vyjednavače za ODS Zdeňka Zajíčka například závazek, že koalice otevře diskusi o zjednodušení současné čtyřstupňové soudní soustavy. Strany také chtějí, aby byli všichni úředníci a další lidé ve službách státu jmenováni do funkcí na dobu určitou, týkalo by se to nově například i státních zástupců.

„Vytvořil by se tak přirozeně princip rotace funkcí a přispělo by to k omezení klientelismu,“ uvedl Zajíček. Novinka by se týkala také ministerských úředníků, rad i funkcionářů na krajských úřadech. V oblasti justice se vyjednávači dohodli, že co nejrychleji vpustí do debaty ve sněmovně předlohy připravené už dříve kabinetem Mirka Topolánka, například nový občanský zákoník. Uzavřena jsou i témata zřízení metropolitní policie či institut předstíraného úplatku. V prvním případě vláda zadá analýzu, která popíše, kde se překrývá činnost státní a městské policie a kde je třeba provést změny. V druhém případě experti došli k závěru, že už nyní má policie dost nástrojů, aby mohla předstíraný úplatek v boji proti korupci použít.

Už dříve se vyjednávači shodli na potřebě novely takzvaného náhubkového zákona, podle kterého hrozí novinářům za citace z policejních odposlechů až pětimilionová pokuta. Tým se shodl i na tom, že by v budoucnu mělo být možné pouze „konstruktivní“ vyslovení nedůvěry vládě. Nebylo by tedy možné vyslovit vládě nedůvěru bez převzetí vládní odpovědnosti. Straničtí experti chtějí zpřísnit i praxi legislativních přílepků. Koalice by měla rovněž připravit uzákonění přímé volby prezidenta, zavést klouzavý mandát pro poslance, kteří jsou zároveň ministry a vyzkoušet možnost voleb po internetu.

V kontrolních orgánech firem se státní účastí nebudou politici

Expertní mezistranická skupina se shodla také na rozšíření testů spolehlivosti, které nyní absolvují policisté, i na další úředníky státní správy. Vláda bude zřejmě chtít i maximálně zprůhlednit zadávání veřejných zakázek, a to včetně těch, které budou vypisovat státní a polostátní firmy jako ČEZ či Česká pošta. Historie tendrů by v budoucnu měla být kompletně k dohledání na internetu. Mezi domluvené body patří i vyjádření vůle vlády, že do kontrolních orgánů firem se státní účastí bude nominovat odborníky, ne politiky, kterým je potřeba zajistit „trafiku“.

Mezi body programu budoucí vlády je také takzvaný institut korunního svědka. Koalice podle textu dohody bude debatovat o tom, že osoba, která by u soudu svědčila proti organizovanému zločinu, by mohla být sama beztrestná. V boji s korupcí mají pomoci specializovaná státní zastupitelství a zvláštní soudní senáty, zvláštní síť soudů ale nikoli. ODS, TOP 09 a Věci veřejné se také shodly na zvýšení finanční spoluzodpovědnosti úředníků a politiků za jejich rozhodování.

Vybrané změny ve veřejné správě:

Sídlo společnosti ČEZ
Zdroj: ČT24
Vydáno pod