Zástupci krajů, měst a obcí žádají změnu loterijního zákona

Olomouc - Svaz měst a obcí a Asociace krajů ČR vyzvou společně nově vznikající vládu, aby zahrnula do svého programového prohlášení boj s hazardem. Požadují novelu loterijního zákona, která by zajistila obcím mimo jiné právo rozhodovat o umístění loterijních terminálů a heren na veřejně přístupných místech. Šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek výzvu zašle společně se svazem předsedovi ODS Petru Nečasovi a lídrům pravděpodobných koaličních stran.

„Provozováním výherních automatů a loterijních přístrojů dochází k negativním dopadům na obyvatelstvo. Myslíme si společně, že není možné, aby o jejich umístění a množství rozhodovali úředníci na ministerstvu. Ty dopady jsou na dané obci, ta proto musí mít možnost tuto oblast ovlivňovat,“ řekl předseda Svazu měst a obcí ČR Oldřich Vlasák.

Michal Hašek:

„Vyhlašujeme nemilosrdnou válku hazardu a chceme být ujištěni, že se jeho regulací budoucí exekutiva bude vážně zabývat. Proto žádáme, aby se boj s hazardem objevil ve vládním programovém prohlášení budoucí trojkoalice.“

O novele loterijního zákona chtějí představitelé asociace a svazu jednat s poslanci, senátory, ale také s loterijními společnostmi. „I jejich zájmy je samozřejmě potřeba nějakým způsobem respektovat. Jde nám o to, najít společné řešení,“ dodal Vlasák. Některá města už alespoň rozhodla, že zpoplatní provoz videoloterijních terminálů. Nově jim to umožňuje novela zákona o místních poplatcích, která platí od poloviny června jako součást změny zákona o podpoře sportu. Příslušnou vyhlášku schválily Brno, Zlín a Otrokovice.

Novelu loterijního zákona, která měla od července obcím zajistit právo účasti na povolovacím řízení k provozování loterií a podobných her, nově i videoloterijních terminálů, vetoval prezident Václav Klaus. Novela podle něj zásadním způsobem zužovala okruh příjemců finančních prostředků na veřejně prospěšné účely. Prezident se rovněž obává, že stát by byl vstoupením novely v platnost vystaven arbitrážním sporům kvůli zkrácení doby platnosti licencí dosavadním provozovatelům a hrozilo by nebezpečí významných finančních ztrát ze státního rozpočtu.

Vydáno pod