Pražané uctili památku obětí komunistického režimu

Praha - Pražané si dnes připomněli památku obětí komunistického totalitního režimu. Dopoledne se na hřbitově v Ďáblicích uskutečnil pietní akt k uctění památky umučených a popravených politických vězňů. Účastníkům protikomunistického odboje vzdala hold ministryně zdravotnictví Dana Jurásková, akce se zúčastnili také zástupci armády, odbojářů a bojovníků za svobodu. Obyvatelé Prahy vzpomínali také na političku Miladu Horákovou, od jejíž popravy uplyne v neděli 60 let.

„Svoboda není zadarmo,“ upozornila v projevu Jurásková. Ministryně zmínila skutečnost, že přímých pamětníků totality ubývá. „Jednou nebudou žádní pamětníci, proto bychom měli uchovat vzpomínku na tyto doby,“ dodala Jurásková. „Tresty smrti nebo dlouholetého žaláře pro odpůrce režimu vymysleli lidé, kteří si byli dobře vědomi, co dělají,“ připomněl předseda Sdružení bývalých politických vězňů Stanislav Stránský.

Dnešek je věnován také vzpomínkovým akcím k uctění památky Horákové. Již dopoledne jí vzdali hold členové České strany národně sociální, jejíž členkou politička byla. V podvečer se pak uskuteční pietní shromáždění na vyšehradském hřbitově, jehož se zúčastní také zástupci hlavního města. Soud s Horákovou se stal symbolem politických procesů v komunistickém Československu.

Horáková byla popravena před 60 lety

Před 60 lety, 8. června 1950, byl nad ní a dalšími představiteli nekomunistických stran vynesen trest smrti. Důvodem bylo údajné záškodnické spiknutí proti republice. Horáková byla popravena v ranních hodinách 27. června 1950 na dvoře pankrácké věznice. Na Vyšehradě budou dnes občané Prahy vzpomínat i na 60. výročí násilné likvidace mužských řeholních řádů v bývalém Československu.

Z dokumentární série Proces H
Zdroj: ČT
Vydáno pod