Lídrem kandidátky ČSSD pro volby v Hradci je Hana Orgoníková

Hradec Králové - Kandidátku sociálních demokratů v říjnových komunálních volbách v Hradci Králové povede poslankyně Hana Orgoníková. Na svém dnešním jednání o tom rozhodli zástupci místních organizací ČSSD.

„O tom, zda bych zvládla obě funkce, je zatím předčasné hovořit. Bude především záležet na výsledku komunálních voleb,“ řekla Orgoníková. Původním povoláním stavební inženýrka působí v politice od roku 1990, od roku 1992 je poslankyní, a patří tak mezi nejdéle sloužící tuzemské zákonodárce. Orgoníková, která je předsedkyní krajských sociálních demokratů, působí také v hradeckém městském zastupitelstvu.

Na ženu v čele kandidátky pro volby v Hradci Králové vsadila v pondělí také ODS, která vysílá náměstkyni hradeckého primátora Pavlu Finfrlovou. Svého lídra oznámilo také Sdružení nezávislých kandidátů a Strana zelených, která bude kandidovat pod názvem Změna pro Hradec a povede ji Adam Záruba. Ostatní politické strany dosud lídry svých kandidátek pro komunální volby neoznámily.

Komunální volby v Hradci Králové v roce 2006 vyhrála ODS, která dostala 43 procent hlasů a má 19 zastupitelů. Druhá skončila s 15 procenty a sedmi mandáty ČSSD. KSČM dostala 13 procent hlasů a má pět zastupitelů. Volbu pro město (VPM) i Hradecký demokratický klub volilo po osmi procentech lidí, což každé straně přisoudilo tři mandáty. ODS se na pravicové koalici dohodla právě s VPM a Hradeckým demokratickým klubem, celkem koalice disponuje 25 hlasy v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu. Současný primátor Otakar Divíšek (ODS) již dříve oznámil, že o znovuzvolení nebude usilovat.