Veřejnost nedůvěřuje sponzorským darům pro strany

Praha - Většina lidí se domnívá, že motivem mnohamilionových darů, které dávají stranám mnohdy kontroverzní podnikatelé, je prosazení obchodních zájmů sponzorů a snaha koupit si vliv a výhody. Zjistil to červnový průzkum společnosti SANEP, podle něhož považuje většina lidí tyto dary za riziko korupce. Většina si rovněž myslí, že strany, které deklarují boj s korupcí, by sponzorské dary od podnikatelů neměly přijímat.

V průzkumu uvedlo skoro 85 procent dotázaných, že velkorysé finanční dary od kontroverzních podnikatelů jsou rizikem. Podle lidí by si tím sponzoři mohli zajišťovat přístup ke státním zakázkám. Jen necelých 11 procent občanů věří tvrzení některých politiků, že dary neovlivňují podnikání sponzorů, ani je nezvýhodňují.

Průzkum SANEP se uskutečnil ve dnech 9. až 16. června. Bylo při něm dotázáno 10 840 lidí ve věku 18 až 69 let. Statistická chyba je 1,5 procenta.

Právě snaha získat státní zakázku je podle mínění skoro 37 procent občanů hlavním motivem poskytování finančních darů stranám. Téměř 22 procent dotázaných uvedlo, že cílem darů je ovlivnit podobu zákonů. Necelá tři procenta si myslí, že finančními dary si sponzoři zajišťují ochranu před policií či soudy. Skoro desetina občanů se domnívá, že hlavní motivací pro poskytování darů jsou pro podnikatele sympatie s idejemi dané politické strany. Většina, přes 54 procent lidí, tvrdí, že politické strany, které slibují boj s korupcí a avizují maximální transparentnost v rámci financování svých stranických pokladen, by sponzorské dary od podnikatelů neměly přijímat.

I letos se pozornost médií soustředila na některé sponzorské dary

Finančník Zdeněk Bakala daroval před květnovými sněmovními volbami ODS, TOP 09 a Věcem veřejným dohromady 28,5 milionu korun. Lídři těchto stran poté odmítli, že by dar mohl ovlivnit rozhodování o otevření těžby černého uhlí na Frenštátsku v Beskydech. Bakalova společnost má totiž o těžbu v Beskydech zájem. ČSSD zase měla potíže s darem od rakouského obchodníka Tomáše Melicha, který věnoval sociální demokracii 13 milionů korun. Server Aktuálně.cz zveřejnil informaci, že Melich figuruje ve spisech komunistické Státní bezpečnosti jako agent ekonomické kontrarozvědky a jako muž, který pomáhal totalitnímu Československu v obchodu se zbraněmi. Melich se tomuto nařčení brání u soudu žalobou na ochranu osobnosti. ČSSD se později rozhodla většinu peněz rozdělit moravským městům a obcím, které postihly záplavy.