Dolejš chce od deníku MF Dnes jen neveřejnou omluvu

Praha - Komunistický poslanec Jiří Dolejš dnes stáhnul část žaloby proti vydavatelství Mafra. Nadále požaduje omluvu za výroky, podle nichž byl ochoten přijmout milion korun za změnu novely loterijního zákona, stačí mu však neveřejná. Původně chtěl, aby se mu vydavatelství omluvilo v deníku Mladá fronta Dnes (MfD) a na serveru iDnes.cz. Dolejš se domáhá omluvy deníku Mladá fronta Dnes a serveru iDnes.cz za výroky, že byl ochoten přijmout milionový úplatek za změkčení novely loterijního zákona a nabídl lobbing poslanců. Server a posléze i noviny na případ upozornily loni v září. Dolejše tehdy kauza stála křeslo místopředsedy strany.

Novelu loterijního zákona připravoval tehdy šéf lidovců Cyril Svoboda. A redakce Mladé fronty Dnes se rozhodla otestovat politiky bývalých šesti parlamentních stran. Redaktor vydávající se za majitele neexistující sítě heren Jackpot nabízel milion korun za to, že se v Parlamentu přijetí novely zabrání. Jiří Dolejš a Čeněk Milota z KSČM a Ladislav Šustr z nové TOP 09 měli za daných podmínek nabídnout spolupráci.

„V této rovině rozhodně žádnou vinu necítím, já jsem přišel na schůzku, kde jsem byl požádán o informace, přislíbil jsem možnou konzultaci, v tom nevidím nejmenší závadu,“ bránil se Dolejš. O případ se zajímala dokonce i protikorupční policie, podezření na spáchání trestného činu se ale nepotvrdila a kauza byla odložena. Soudkyně Jaroslava Lobotková dnes jednání ve sporu přerušila. Poslanec KSČM si totiž myslí, že by se mohl s Mafrou dohodnout mimosoudně. Možnost dohody připustila i právní zástupkyně vydavatelství Linda Kasha.