Nová část Pražského okruhu se otevře 20. září

Praha – Po jihozápadní části Pražského okruhu začnou jezdit auta 20. září. Vysokokapacitní komunikace, jejíž součástí je nejdelší silniční most v Česku a několik tunelů, propojí dálnice D1 a D5. Měla by ulehčit přetíženým částem vnitřního Městského okruhu – Jižní spojce a Barrandovskému mostu. Konečný termín otevření úseku oznámilo Ředitelství silnic a dálnic. Celkem stál 18 miliard korun.

„Otevření této stavby je nejvýznamnější dopravní počin posledních let. Úsek příznivě ovlivní dopravní situaci nejen v jižní části Prahy, protože urychlí provoz a značně uleví od tranzitního provozu Jižní spojce a Barrandovskému mostu, ale i v celém středočeském regionu díky propojení plzeňské a brněnské dálnice,“ uvedl ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

Řidiči, kteří míří například z Plzně nebo Karlových Varů do Brna či Ostravy, již nebudou muset na své cestě zajíždět do vnitřních částí Prahy, vyhnou se semaforům, problematickým křižovatkám na Barrandovském mostě i zpomalení na 50 kilometrů v hodině. Zadarmo si ale po nové spojce nezajezdí. Kamiony budou platit mýto, osobní auta budou potřebovat dálniční známku.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové nové dálniční propojení nejen uleví pražským komunikacím, jako je Jižní spojka a Barrandovský most, ale i výrazně celému středočeskému regionu.

Ředitelství silnic a dálnic nyní přebírá téměř dokončený úsek ze Slivence do Vestce, zbylou část k dálnici D1 dělníci ještě stavějí. ŘSD upozornilo, že původně měl být okruh otevřen pouze mezi Slivencí a Vestcem, odkud by auta pokračovala po silnici II/101 k brněnské dálnici. Protože ale nebyl včas postaven obchvat Jesenice, kam by silnice přivedla veškerou dopravu z okruhu, rozhodli se silničáři otevření dokončeného úseku odložit na podzim.

Budoucnost ostatních částí Pražského okruhu ale zůstává nejistá. Například u spojovací části mezi hradeckou a brněnskou dálnicí ještě nedošlo ani k vykupování pozemků.

Krátce před otevřením nového úseku Pražského okruhu na něm ŘSD připraví den otevřených dveří. Zájemci se budou moci 18. září podívat na most nad Zbraslaví.

Nový úsek Pražského okruhu
Zdroj: ČTK
Vydáno pod