Pražské tramvaje už letos srazily 31 chodců

Praha - Za prvních pět měsíců letošního roku se v Praze stalo 31 dopravních nehod chodců s tramvajemi. Jeden člověk při nich přišel o život, 12 lidí bylo zraněno těžce a dalších 18 lehce, 30 případů zavinili chodci. Ve stejném období se loni stalo 40 takových nehod. Lidé často vůz dobíhají nebo přebíhají koleje v místech, kde není vidět. Pražští policisté proto ve spolupráci s dopravním podnikem zahájili kampaň Není cesty zpět!, která má upozornit chodce na rizikové chování v silničním provozu, uvedl šéf pražské policie Martin Červíček.

Kampaň v podobě plakátů v tramvajích upozorňuje zejména na to, že tramvaj má na přechodu pro chodce přednost. „Neříkám, že těch střetů je hodně, ale rádi bychom tenhle problém minimalizovali,“ řekl ředitel dopravního podniku Martin Dvořák.

Maximální rychlost tramvaje je 65 kilometrů za hodinu. Když jede po rovině pouze jeden vagon, který může vážit až kolem 32 tun, jeho brzdná dráha je 86 metrů. Když si řidič včas pádu chodce na trať všimne použije bezpečností brzdy, brzdná dráha se tak může snížit o polovinu, tedy asi na 40 metrů. I tak ale může dojít ke zranění.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Policisté podle Červíčka zvýší počet kontrol a dohled na pěti nejrizikovějších místech. Jde o prostor mezi zastávkami Biskupcova a Nákladové nádraží Žižkov, Olšanská a Nákladové nádraží Žižkov, Vodičkova a Jindřišská, Anděl a Bertramka a Sídliště Zahradní Město a Zahradní Město.

„Drtivá většina zavinění při dopravních nehodách s tramvajemi je ze strany chodců. Řidiči tramvají procházejí poměrně dost rozsáhlým školením, které se mimo jiné zaměřuje na tyto rizikové kolizní situace,“ doplnil Červíček. Letos zavinil řidič tramvaje pouze jedinou nehodu, loni to byly tři.

„Začínají prázdniny a je konec školního roku, tak samozřejmě bychom rádi upozornili cestující, obyvatele a návštěvníky Prahy na určitá dopravní rizika, která souvisejí s provozováním městské hromadné dopravy,“ doplnil Dvořák. Kvůli dětem bude pražská policie poslední tři dny školního roku hlídat desítky přechodů před školami.