Farmářka Havránková má navrhnout nové datum podpisu smlouvy pro D11

Praha – Ministerstvo dopravy vyzvalo statkářku Ludmilu Havránkovou, aby navrhla nový termín podpisu pro výkup pozemků pro dálnici D11. Podle premiéra v demisi Jana Fischera tak stále ještě je šance, že se obě strany dohodnou, i když zároveň platí rozhodnutí o vyvlastnění pozemků. Ministr dopravy Gustav Slamečka dodal, že vzhledem ke zdravotním problémům farmářky nebude ministerstvo podnikat kroky k vyvlastnění „hned zítra“. Právní zástupce Havránkové uvedl, že další termín podpisu navrhnou, až se její zdravotní stav zlepší.

Havránková měla se svou sestrou Jaroslavou Štrosovou podepsat smlouvy minulý týden ve čtvrtek. K podpisu se ale nedostavila s omluvou, že má zdravotní potíže. Čtvrtek byl přitom vládou určený poslední termín pro podepsání dohody. Vláda již před několika týdny rozhodla, že pokud smlouva nebude podepsána v termínu, pozemky vyvlastní.   

Spor o pozemky se řeší už 16 let, dálnice kvůli tomu končí tři kilometry před Hradcem Králové. Na smlouvách se všechny strany shodly a parafovaly je, Havránková je však nemohla podle advokáta Pavla Černohouse ze zdravotních důvodů podepsat, ačkoliv stát byl ochoten vyslat své úředníky do místa bydliště statkářky. 

Podle informací České televize bude vláda čekat na podpis Ludmily Havránkové až do konce svého funkčního období - tedy 14 dní. To znamená, že by případný proces vyvlastnění zahájila až nová vláda.

Vláda schválila další miliony pro odškodnění studentů

Lidé, kteří byli za komunistického režimu v letech 1948-1956 z politických důvodů vyloučení z vysokých škol, dostanou odškodnění. Podle premiéra Fischera je odškodnění lidí, kterým bylo znemožněno dostudovat, morální záležitostí. Ministři dnes jednali hlavně o tom, z jakých zdrojů odškodné vyplatit. Nakonec zvítězil návrh ministryně školství Miroslavy Kopicové, který počítá s uvolněním 25 milionů z vládní rozpočtové rezervy, uvedl Fischer. 

Vyloučení studenti mají nárok na sto tisíc korun, ministerstvo původně počítalo s tím, že bude žadatelů zhruba 500, nakonec se ale objevilo dvojnásobné množství žadatelů. Právě proto ministryně Kopicová žádala vládu o dalších 25 milionů. Stejnou částku pak dá ministerstvo na výplaty ze svého rozpočtu. Žadatelé se přitom mohou hlásit až do konce příštího roku.

Účet za prasečí chřipku: 336 milionů

Ministerstvo zdravotnictví vyčíslilo celkové náklady na prasečí chřipku, státní pokladnu stála opatření ke snížení dopadů pandemie 336 milionů korun. Největší položkou byl nákup antivirotika Relenza za 185 milionů, vakcín za 150 milionů korun a pomocného materiálu za 658 tisíc korun. 

Z původního milionu objednaných dávek za 220 milionů korun jich stát odebral 700 tisíc. Dosud se využila desetina odebraných dávek - očkovat se nechalo 69 tisíc lidí, z toho 11 tisíc zdravotníků a 5 000 pracovníků důležitých pro chod státu. Celkově se nechalo očkovat méně než jedno procento populace.

Miroslava Kopicová
Zdroj: ČT24