Obama navrhl velvyslance v Česku podle očekávání

Washington - Americký prezident Barack Obama navrhl na velvyslance v České republice svého poradce Normana Eisena. Potvrdily se tak spekulace, které se objevily po Obamově dubnové návštěvě Prahy. České ministerstvo zahraničí už Eisena jako velvyslance schválilo, což je nezbytný krok. Jeho příjezd očekává v září. Americký velvyslanec není v Praze rok a pět měsíců. Eisena nyní bude muset potvrdit americký Senát.

Zároveň s kandidátem na nového velvyslance v Praze šéf Bílého domu nominoval i nové ambasadory v Indonésii, Nigérii a Venezuele. „Jsem pyšný, že mohu nominovat tak vynikající a oddané jednotlivce, aby se ujali tak důležitých rolí. Budou hodnotným rozšířením mé administrativy při práci na výzvách doma i v zahraničí. Těším se na spolupráci s nimi v nadcházejících týdnech a rocích,“ uvedl Obama v tiskové zprávě.

Norman Eisen má české kořeny

Washingtonský právník Eisen v současnosti působí jako prezidentův poradce pro etiku a vládní reformu. Podle Bílého domu se zabýval například regulací lobbistů, reformou finančního sektoru, zákonem o financování volebních kampaní či otevřenou vládou. Eisen se podílel také na novém etickém kodexu pro zaměstnance Bílého domu, kvůli jehož přísnosti si Eisen vysloužil přezdívku „Pan Ne“. Eisen, jenž byl v dubnu v Praze jako člen Obamova doprovodu, má kořeny v bývalém Československu. Pocházela odsud jeho matka, otec se narodil v Polsku. Oba rodiče přežili holocaust.

V případě schválení Senátem bude Eisen patřit k těm, jimž diplomatický post vynesla finanční podpora amerických politiků. Kromě takzvaných politických nominací se na místa velvyslanců Spojených států dostávají i kariérní diplomaté. Ze šesti dosavadních velvyslanců USA v Česku tomu tak ale bylo pouze v případě prvního z nich - Adriana Basory. Eisen přitom téměř výhradně podporuje demokraty.

Praha nemá velvyslance již od loňského 20. ledna

Jeho jméno se objevilo v českých médiích letos v dubnu po pražském pobytu amerického prezidenta, během něhož Obama podepsal s ruským prezidentem Dmitrijem Medvěděvem nástupce smlouvy START. Šéf Bílého domu údajně Eisena zmínil během jednání se svým českým protějškem Václavem Klausem. Místo velvyslance v Praze je volné od loňského 20. ledna.

Americký prezident Barack Obama
Zdroj: ČTK/AP