Za zásah na CzechTeku vnitro zaplatí

Praha - Ministerstvo vnitra zaplatí dvěma účastníkům technoparty CzechTek, která se konala v roce 2005 u Mlýnce na Tachovsku, za tehdejší neadekvátní zásah policistů celkem 100 tisíc korun. Pavel Kuchař dostane 60 tisíc korun a Ondřej Holous 40 tisíc korun. Ministerstvo se oběma také musí omluvit. Rozhodl o tom dnes pražský vrchní soud. Změnil tak verdikt Městského soudu v Praze z července 2008, který dvojici přiznal omluvu a dvacetitisícové a desetitisícové odškodné. Dnešní rozhodnutí je pravomocné.

„Zásah do osobnostních práv byl skutečně obzvlášť závažný,“ odůvodnila verdikt předsedkyně senátu Romana Vostrejšová, která onačila částky přiznané městským soudem za nedostačující. Odvolání účastníků technoparty tak vyhověla v plném rozsahu. Vnitro musí na základě jejího rozhodnutí zaplatit soudní výlohy, podle prvoinstančního verdiktu je měly platit strany společně.

Účastníci technoparty Ondřej Holous a Pavel Kuchař požadovali omluvu a 100 000 korun pro každého z nich. V žalobě tvrdili, že je policisté zasahující na akci napadli a vhodili jim do auta dýmovnice. Podle prvoinstančního soudu se podařilo prokázat použití slzného plynu proti oběma žalujícím a v případě Kuchaře také to, že ho policista udeřil obuškem. U Holouse útok obuškem prokázán nebyl, a proto mu soud přiznal nižší finanční zadostiučinění než jeho kamarádovi.

Poslanec a bývalý ministr vnitra František Bublan:

„Že policie nepostupovala vždy nejlépe a docházelo tam k velkým zmatkům, to jsem říkal už od začátku. Pokud se to takto vyšetřilo a aspoň některé případy jsou nějak řešeny, pak je to jenom dobře.“

„Mám z toho dobrý pocit, že se námi mohou lidé inspirovat, že i vůči státu se dá bojovat,“ prohlásil po skončení jednání Holous. Podle jeho slov policisté jeho i Kuchaře při zásahu ponižovali, nadávali jim a vyhrožovali dalším bitím. Právní zástupkyně ministerstva vnitra Monika Henyšová hájila u soudu policii legálností zásahu a tím, že technoparty byla do poslední chvíle utajovaná a účastníci si museli být vědomi, že není zcela zákonná.

Organizátoři technoparty CzechTek si v roce 2005 pronajali kvůli pořádání akce louku u Mlýnce. Majitelé okolních pozemků, po kterých technaři na pronajaté místo přijížděli, na ně podali trestní oznámení. Situaci poté posoudil státní zástupce společně se soudním znalcem, kteří dospěli k názoru, že účastníci CzechTeku spáchali trestný čin poškozování cizí věci. Policie proti zhruba 5 000 mladých lidí opakovaně zasáhla. Několik desítek technařů i policistů bylo zraněno. Zásah vyvolal ostré protesty veřejnosti i debatu mezi politiky.