Hazdra zůstává v čele Ústavu pro studium totalitních režimů

Praha – Dočasný šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra zůstává ve funkci i po dnešním jednání Rady ÚSTR. Místopředseda rady Patrik Benda chtěl Hazdru odvolat, protože nerespektoval vůli radních, když sesadil šéfa Archivu bezpečnostních složek Ladislava Bukovszkého. Hazdra ale hlasování sedmičlenné rady ustál a ústav povede dle původních předpokladů zhruba další měsíc a půl. V srpnu by totiž měl z výběrového řízení vzejít nový ředitel ústavu.

Rada nicméně Hazdru vyzvala, aby respektoval přechodný charakter svého mandátu a aby nečinil žádné další zásadní personální a rozpočtové změny bez konzultací. „Rada přijala usnesení, které konstatuje, že nerespektování rady ústavu je nestandardní krok, jakkoli je odvolání ředitele archivu v pravomoci ředitele ústavu,“ řekl novinářům místopředseda Benda.

Dočasný šéf odůvodňoval odvolání Bukovszkeho tím, že prý nechal zveřejnit materiály vojenské kontrarozvědky, nezajistil fungování digitálního archivu, a tím, že byly v archivu dlouhodobě poškozovány archiválie. Hazdra nicméně uvedl, že už další významné personální změny nebudou. 

Situace v ÚSTR je napjatá

Zdeněk Hazdra byl do čela instituce zvolen v květnu, když vystřídal Jiřího Pernese, který vydržel v křesle ředitele jen zhruba měsíc a půl. Některým radním vadila jeho minulost, skončil ale pro údajné plagiátorství. Rada pak vypsala nové výběrové řízení na ředitele ÚSTR, které ještě neskončilo. Hazdra vede instituci dočasně, navíc zatím dává najevo, že do výběrového řízení se nejspíš nepřihlásí. Mladá fronta Dnes napsala, že kandidaturu zvažuje bývalý předseda ODA Daniel Kroupa. Dalším člověkem, který byl prý osloven, je známý advokát a obhájce disidentů Milan Hulík.

Podle Mladé fronty se nyní také ukázalo, že problémy v ústavu bude řešit policie nebo soud. Vedení bezpečnostního archivu totiž podalo trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli anonymním webovým stránkám, které útočí na odvolaného ředitele archivu. O archivu i ústavu se na nich píše, že dospěly do fáze „naprostého rozkladu“, zmiňuje list.    

Odvolaný Bukovszky zase podal žalobu na sesazeného ředitele Pernese. „Vše začalo tím, že pan Pernes sepsal nepravdivé argumenty proti mně. Profesně mě to poškodilo, jsem členem správní rady Ústavu paměti národa v Bratislavě,“ řekl Bukovszky. Rada se dohodla, že bude informovat své slovenské kolegy o tom, že se postavila proti odvolání Bukovszkého. Podle Bendy je totiž zřejmě ohrožen jeho post v radě bratislavské instituce.

Jiří Pernes
Zdroj: ČT24