Lékaři sokolovské interny podali hromadnou výpověď

Sokolov - Všichni lékaři sokolovské interny podali výpověď. Stáhnou ji jen v případě, že vedení nemocnice urychleně doplní chybějící lékaře na oddělení, které se potýká dlouhodobě s nedostatkem kvalifikovaných lékařů. Požadavky podpořil i Lékařský odborový klub (LOK) nemocnice. Vedení Karlovarské krajské nemocnice (KKN) se zatím nechce k situaci v nemocnici vyjadřovat. Podle odborů se nejedná o žádný náhlý akt, na možnost hromadné výpovědi prý bylo vedení v minulosti upozorňováno, naposledy údajně 28. května.

„Ke dni 28. června podává osm lékařů interního oddělení KKN, a.s. Nemocnice Sokolov hromadnou výpověď z pracovního poměru,“ uvádí se ve stanovisku sokolovského LOK. Podání výpovědí potvrdil i sokolovský internista Roman Durdis: „Je to tak. Samozřejmě chápeme, že nelze ze dne na den zajistit lékaře, ale chceme přimět vedení nemocnice k intenzivnějšímu jednání o vyřešení této neúnosné situace.“

Z osmi lékařů sokolovské interny má atestaci jen primář

Pokud by lékaři své výpovědi naplnili a skutečně odešli, znamenalo by to vážné ohrožení péče o pacienty. „Tento krok by znamenal reálné snížení dostupnosti specializované zdravotní péče jak interní, tak i přímo navazujících nemocničních oborů, jako jsou všechny obory operační, ARO, neurologie atd., s nezpochybnitelným přímým dopadem na pacienty regionu Sokolov,“ uvádí ve svém stanovisku LOK.

Sokolovská interna má dlouhodobě podstav lékařů. Nyní jich zde pracuje osm, z toho ale jen primář má atestaci. Interna navíc přebírá péči o pacienty z oborů, které v okrese chybí - kardiologie, plicní, geriatrie, infekční a další. Lékaři před měsícem zaslali vedení KKN popis současné situace včetně svých požadavků. Mimo jiné chtějí „okamžitě zajistit chybějící lékaře a zabezpečit odpovídající zdravotní péči“. „Minimální počet lékařů pro přetíženou sokolovskou internu je 12,“ uvádějí v dopise. Zvýšení počtu lékařů má následně umožnit předatestační a poté i poatestační vzdělávání a také umožnit lékařům brát si dovolenou.