Budoucí vláda: Kalousek finance, John vnitro a Vondra obranu

Praha - Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných (VV) se dnes dohodli na obsazení vlády. Ministrem financí bude první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a ministrem vnitra předseda VV Radek John. ODS připadlo ministerstvo obrany pro místopředsedu Alexandra Vondru. Zhruba po sedmihodinovém nočním jednání takzvané koaliční devítky to novinářům řekl premiér a předseda ODS Petr Nečas. Poměr křesel ve vládě bude šest pro ODS, pět pro TOP 09 a čtyři pro VV, jak strany dohodly už dříve. K9 se dále shodla na přímé volbě starostů v obcích do 1 500 obyvatel v roce 2014, pokud nebudou právní překážky, řekl Nečas. Jde asi o 4 500 obcí. Podívejte se na vizitky budoucích ministrů.

ODS bude mít ve vládě ministerstvo spravedlnosti, které povede stranický místopředseda Jiří Pospíšil, který už úřad řídil ve vládě Mirka Topolánka (ODS). Ministrem životního prostředí bude místopředseda Pavel Drobil a zemědělství nynější náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Ministerstvo průmyslu a obchodu připadne ekonomickému expertu ODS Martinu Kocourkovi.

Věci veřejné získají ministerstvo školství pro místopředsedu Josefa Dobeše, ministerstvo pro místní rozvoj pro Kamila Jankovského a dopravu pro poslance a svého sponzora Víta Bártu. Ministerstvo zahraničí povede předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, ministrem práce a sociálních věcí bude místopředseda této strany Jaromír Drábek. V čele ministerstva zdravotnictví usedne Leoš Heger a ministerstva kultury berounský starosta Jiří Besser.

Návrh K9 na složení vlády:

Ministr financí - Miroslav Kalousek (TOP 09)

Ministr vnitra – Radek John (VV)

Ministr obrany – Alexandr Vondra (ODS)

Ministr zahraničí - Karel Schwarzenberg (TOP 09)

Ministr spravedlnosti - Jiří Pospíšil (ODS)

Ministr dopravy - Vít Bárta (VV)

Ministr průmyslu -  Martin Kocourek (ODS)

Ministr školství – Josef Dobeš (VV)

Ministr životního prostředí – Pavel Drobil (ODS)

Ministr zdravotnictví - Leoš Heger (TOP 09)

Ministr zemědělství – Ivan Fuchsa (ODS)

Ministr práce a sociálních věcí – Jaromír Drábek (TOP 09)

Ministr pro místní rozvoj – Kamil Jankovský (VV)

Ministr kultury - Jiří Besser (TOP 09)

Silnou pozici bude mít premiér Nečas. Uvedl, že bude mít na starosti koordinaci reforem rozpočtu včetně daní, zdravotnictví a sociálních věcí včetně důchodů. Reformní ministerstva má TOP 09. Podle Schwarzenberga strana převezme asi nejtěžší břímě v souvislosti s plánem rozpočtových škrtů. „Vzali jsme to vědomě na sebe jako strana, která říkala, že rozpočtová odpovědnost je největší priorita,“ řekl. Strany musí nicméně podle Nečase táhnout nehledě na ministerstva za jeden provaz: „Budu žádat po každém ministrovi, aby odložil stranické tričko a vyměnil ho za dres s emblémem České republiky.“

Radek John:

„Já si myslím, že když má malá strana ministerstvo vnitra, tak je tam nějaká šance, že se nebude snažit ministerstvo zneužívat, a jde o to tu instituci odpolitizovat.“

Zástupci státu ve strategických firmách se státní účastí ČEZ, ČEPRO, ČSA, EGAP, MERO a Letiště Praha budou hlasovat na valných hromadách podle předchozího Nečasova souhlasu. Stát firmy řídí prostřednictvím ministerstva financí. Premiér bude mít stejnou pravomoc i v případě České pošty, která je pod vnitrem. Na ministerstvu financí bude prvním náměstkem pro majetkové a správní věci zástupce ODS, a stejně tak i na vnitru. Tam bude prvním náměstkem pro bezpečnostní úsek Jaroslav Salivar. Jiné náměstky podle Nečase lídři zatím neřešili.

Nečas dnes svá slova proti vztahu VV a ABL mírnil

„Řekl jsem, že existuje nebezpečí, že by byla vláda spojována s konfliktem zájmů. Dnes jsem byl ujištěn zástupci VV, že nic takového nehrozí, že se ABL nezúčastní transakcí s vnitrem a nebude přechod lidí z ABL na ministerstvo,“ uvedl premiér. Podle Johna VV nikdy nic takového neplánovaly. Naopak skutečnost, že vnitro bude mít malá strana, bude podle něj zaručovat, že nebude politicky zneužíváno. Premiér je ale proti myšlence VV, aby byl jedním z náměstků na vnitru pro lepší kontrolu zástupce ČSSD. Podle Nečase to zajistí oddělení nepolitické a politické části ministerstva.

Ve vládě nebude žádná žena

Petr Nečas:

„Na ministerstvu financí v pozici prvního náměstka usedne zástupce nominovaný za ODS a jako náměstek na ministerstvu vnitra bude někdo z ODS.“

Podle Nečase je absence žen nedostatek a problém. Se Schwarzenbergem poukázali na to, že strany sice měly na určitá ministerstva kandidátky, ale ty úřady při rozdělování nedostaly. John uvedl, že některým poslankyním VV stačilo vyjednávání o kabinetu a do vlády jít nakonec nechtěly. Ženy ovládly ale vedení sněmovny, obsadily tři ze čtyř křesel včetně předsednického. Jednání v noci na dnešek bylo zřejmě složité, strany jednaly jak ve formátu K9, tak jen ve formátu předsedů. „Dohoda byla dosažena po sice dlouhém, ale korektně vedeném jednání,“ uvedl Nečas, který zdůraznil, že jde o nejmenší koaliční vládu za posledních 20 let.

Před jednáním o složení kabinetu strany uzavřely třetí ze sedmi programových kapitol, právo a korupci. Dohodly postup k přímé volbě starostů. Podle Nečase by se mohla tato volba uskutečnit v roce 2014 do obcí do 1 500 obyvatel, a to za podmínky, že nebudou existovat právní a ústavní překážky. Pokud by se „zkouška“ uskutečnila, rozhodlo by se po ní, zda přímou volbu starostů rozšířit na další obce, nebo se vrátit k současné volbě zastupitelstvy, uvedl premiér. Přímá volba by se podle Johna týkala v roce 2014 zhruba 4 500 obcí.