Školáci dostali vysvědčení, teď je čekají prázdniny

Praha - Školní rok dneškem skončil, školáci dostali vysvědčení. Hodnocení celoroční píle si odneslo 1 300 000 žáků základních, středních a speciálních škol. Část dětí přitom skončila díky ředitelskému volnu už minulý týden. V začátku dvouměsíčního volna se mohou školáci těšit na slunečné počasí, pro jedničkáře navíc připravila například některá zoo zvýhodněné vstupné. Jako každý rok i letos odborníci upozorňují, aby rodiče děti nehubovali a netloukli za špatné známky. Podle psychologů z Linky bezpečí je lepší si s potomkem promluvit a nabídnout mu třeba pomoc s doučováním během léta.

V pražské Základní škole Lyčkovo náměstí se s žáky rozloučila také odcházející ministryně školství Miroslava Kopicová. Zatímco nastrojení prvňáčci si slavnostní předávání užívali, žáci nejstarších ročníků se loučili s kamarády ze „základky“.

Všechny děti se těší na dny volna

Poslední školní den (zdroj: ČT24)

„Moc se těším, že pojedu k moři,“ pochvaloval si jeden z prvňáčků. Další děti se radovaly, že pojedou k babičce, na tábor nebo že jen nebudou muset vstávat ráno do školy. Na začátku letního volna se navíc děti mohou těšit na slunečné počasí s teplotami až ke třicítce.

Děti, které budou mít plnou hlavu prázdnin, ohlídají dnes na přechodech posílené hlídky policistů. Záchranáři také varují, že o prázdninách roste počet dětských úrazů. Nejčastěji se děti zraní při jízdě na kole, in-line bruslích nebo skocích do vody, a dospělí by na ně proto měli dávat větší pozor.

Horké léto
Zdroj: ČT24