Porodné i příspěvek na dítě prý zůstanou v nové koalici zachovány

Praha - Věci veřejné prý prosadily do koaliční dohody, že zůstanou zachovány některé sociální dávky a příspěvky, jako například porodné a pohřebné. Uvedl to poslanec a člen vyjednávacího týmu pro ekonomiku Michal Babák (VV). Zrušení těchto dávek prosazovala TOP 09. Věci veřejné současně navrhují, aby se část dávek vyplácela v poukázkách, čímž by se mělo zamezit jejich zneužívání.

„Naši koaliční partneři chtěli sociální dávky snížit o deset procent, s čímž jsme nesouhlasili. Vyjednali jsme systémové snižování,“ uvedl Babák. Zůstane tak zachováno porodné na první dítě v současné výši 13 tisíc korun, pohřebné, příspěvek na dítě nebo příspěvky na bydlení. „Rodičovský příspěvek se nezmění ve dvou a tříletém režimu, pouze ve čtyřletém,“ dodal Babák. Podobu sociálních dávek považuje za dobrý kompromis.

Věci veřejné také chtějí zavést vyplácení některých sociálních dávek ve formě poukázek podobných stravenkám. Konkrétně by mělo jít o příspěvek na péči, který pobírají postižení lidé, a příspěvek v hmotné nouzi, na který mají nárok ti, kteří jsou na hranici životního minima. Ti by podle návrhu dostali v penězích pouze 35 procent dávky, zbylých 65 procent by dostali ve stravenkách. Za ty by si mohli koupit nejenom potraviny, ale zřejmě i léky a některé hygienické potřeby. „O tom, co přesně za ně bude možné kupovat, musíme ještě jednat. Tak podrobný návrh zatím není,“ podotkl ekonom VV Radim Vysloužil.   

Zatím není jasné, jak se k návrhu VV postaví její partneři z ODS a TOP 09.
"Na koaličních jednáních jsme o tom nehovořili, ale platí, že všichni
chceme snižovat výdaje," podotkl Vysloužil.

Cílem změny je zabránit lidem, aby příspěvek utratili například za alkohol nebo v hernách. Podobný systém funguje už několik let v Praze a podle radního pro sociální politiku Jiřího Janečka (ODS) se osvědčil, protože výrazně ubylo lidí, kteří si pro dávky chodí.    

Vyplácení poukázek na příspěvek na péči má za cíl podpořit poskytovatele sociálních služeb. V současnosti totiž lidé dostávají od úřadu peníze takzvaně přímo na ruku. Výše se liší podle stupně jejich postižení. „Podle Asociace poskytovatelů sociálních služeb je až 70 procent příspěvků využito na jiný účel než na sociální dávky. Hlavně v prvním a druhém stupni,“ uvedl Vysloužil. Pokud by invalida dostal poukázku, za kterou by si nemohl koupit nic jiného než sociální službu, toto zneužívání by podle něho přestalo.

Vydáno pod