Po nehodě City Elefantu jezdí opět vlaky od Prahy až do Ústí

Ústí nad Labem - Až dva týdny budou jezdit vlaky mezi Ústím nad Labem a Prackovicemi s dieselovými lokomotivami. Po pondělní nehodě osobního vlaku je trolejové vedení nad tratí natolik poškozené, že si vyžádá rozsáhlé opravy. Hned za místem nehody se ale podařilo alespoň zprovoznit druhou kolej, a tak se mohly na trať vrátit osobní vlaky. Nákladní doprava však zůstane až do zprovoznění druhé koleje odkloněna po pravém břehu Labe.

Poškozený úsek, který poničila vykolejená souprava typu City Elefant, se bude opravovat až do konce července. Zatím se jezdí jen po 2. staniční koleji, která je pravá ve směru od Prahy. Vykolejený vlak ji poznamenal jen minimálně, ale strhl dva páry trolejových sloupů, které se podaří postavit nejdřív za dva týdny. Podle mluvčího Správy železniční dopravní cesty Pavla Hally je předpoklad, že se začne jezdit elektricky 12. července.

Ta nejhorší omezení už pominula. Přes celou jižní výhybnu se už smí jezdit alespoň čtyřicetikilometrovou rychlostí a hned za ní už mohou vlaky využívat i druhou kolej. Právě to umožnilo vrátit na trať i osobní vlaky.

Horší jsou logistické problémy. Během dne jezdí po trati zhruba tři páry vlaků za hodinu, přičemž každý musí v Ústí nad Labem i Prackovicích několik minut postát, spojit se s přípřežní lokomotivou a vyzkoušet brzdy. Dráhy na přetahy nasazují čtyři dieselové lokomotivy.

Kromě zpoždění mohou mít cestující ještě jeden problém. V klimatizovaných vozech začne být bez elektrického napájení brzy horko a dusno. Nejvíc to bylo poznat v úterý, kdy byl bez elektřiny poměrně dlouhý úsek, a i když některé z dieselových lokomotiv napájet vozy umějí, ČD toho pro urychlení nevyužívaly.