Nečas počítá pro příští rok s deficitem 135 miliard

Praha – Vznikající koalice se rozhodla předběhnout s vyjednáváním o členech vlády, aby zabránila nervozitě a případnému narušení soudržnosti, které by odkládání tohoto rozhodnutí mohlo způsobit. Premiér Petr Nečas si navíc na dnešní tiskové konferenci pochvaloval tempo, jakým K9 vyjednává. Během celého brífinku vyzdvihoval nutnost soudržnosti všech tří stran. „Já budu požadovat od každého z členů vlády České republiky, aby odložil stranické tričko a měl na sobě pouze tričko se státním emblémem,“ řekl Nečas.

Deficit rozpočtu na příští rok: 135 miliard korun

Podle premiéra čeká budoucí vládu nelehký úkol. Vytyčila si dokonce vyšší cíle, než se původně předpokládalo. Na straně výdajů státního rozpočtu chce totiž ušetřit 54 miliard korun a v rámci příjmů chce získat 20 miliard. Mezi hlavními škrty, které úspory umožní, uvedl Nečas mzdové prostředky ve veřejném sektoru s výjimkou platů školských pracovníků, o 10 procent chce také snížit provozní výdaje jednotlivých ministerstev, o 5 procent kapitálové výdaje a 10miliardovou úsporu přinesou omezené sociální mandatorní výdaje.

Úspory na příští rok by se měly dotknout všech ministerstev. Pouze důchody by se měly valorizovat a neměly by klesnout platy pedagogů v regionálním školství. „Pracujeme s návrhem, který nepočítá se zvýšením nižší sazby daně z přidané hodnoty,“ uvedl Nečas.

„Velmi intenzivně pracujeme na otázce státního rozpočtu. Tvořící se koalice dosáhla shody, budeme pokračovat v jednání na půdě úřadu vlády, jsou jasné kontury těchto tří stran připravit rozpočet tak, že dojde k úsporám 54 miliard korun. Nedojde ke snížení odvodu na nemocenské pojištění, neklesnou stropy na odvody na sociální pojištění. Cílem je, aby deficit byl 135 miliard korun,“ uvedl Nečas. Deficit veřejných financí tak nebude vyšší než 4,8 procenta hrubého domácího produktu, takže deficit státních financí by byl někde na úrovni 3,6 procenta HDP.

Na straně příjmů by se neměly snižovat odvody ze sociálního a zdravotního pojištění. To by mělo státu přinést 9,8 miliardy korun. Dalších 3,5 miliardy korun stát získá zachováním stropů na odvody sociálního pojištění. Dalších až sedm miliard korun by měl stát získat ze stavebního spoření, kde chce zdanit úroky ze spoření a omezit státní příspěvek na 1 500 korun ročně ze současných 3 000 korun.

Odstupující ministr financí Eduard Janota

„Bez úprav ve výdajích i příjmech by deficit státního rozpočtu dosáhl v příštím roce zhruba 210 miliard korun.“

Ke konci června klesl deficit státního rozpočtu na zhruba 60 miliard korun. V květnu byl přitom ještě na 95 miliardách. Důvodem lepšího výsledku jsou mimo jiné příjmy z daní od podniků, uvedl dnes na tiskové konferenci ministr financí Eduard Janota. Finální data o hospodaření státu by mělo ministerstvo financí zveřejnit ve čtvrtek.

Současná a budoucí vláda jsou zajedno

Dnes se kvůli rozpočtu sešli i ekonomičtí experti rodící se koalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných s premiérem v demisi Janem Fischerem. Všechny strany jsou pevné v tom, že se musí šetřit a deficit rozpočtu je třeba srazit dolů. Oba týmy se také shodují na základních makroekonomických parametrech. Podle Nečase je klíčové, že bude práce na rozpočtu pro příští rok kontinuální.

Ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí začnou, aby byla zachována kontinuita, už teď připravovat paragrafová znění podle té dohody, na které se shodly strany, které připravují nový vládní projekt. Tak nebude plýtvána kapacita státního aparátu, říká spokojeně Nečas.

Po škrtech přijdou systémové změny

Premiér Petr Nečas

„Vím, že prostřednictvím resortů se uskutečňuje reálná politická moc, ale na prvním místě je tady fungující vláda České republiky jako celek, ne jako těleso zmítané vnitřními spory a rozdělené do tří třetin vzájemně mezi sebou bojujících.“

Za klíčové mimo zastavování zadlužení ještě nový premiér označil prosazení nezbytných reforem a umožnění dlouhodobé konkurenceschopnosti této země. Se škrtáním Česko vystačí na příští rok, to je podle Nečase „záchranářské opatření vzhledem k legislativním smlouvám“, pak nás ale čekají reformy, které musejí změnit systém. K tomu opět zdůraznil, že tři koaliční strany musejí vystupovat jako celek. Nový premiér dále uvedl, že bude klíčovým úkolem předsedy vlády, aby stál v čele reforem, aby je garantoval a dohlížel na ně. Dohlížet chce i na důchodovou reformu a udávat tempo reformních kroků.

Novou vládu čeká perné léto, na dovolenou není nálada

Na dotaz, kdy by prezident mohl jmenovat novou vládu, Nečas odpověděl stejně jako jindy. Vláda chce být aktivním tvůrcem státního rozpočtu na rok 2011, a ministři by tedy měli začít úřadovat nejpozději do konce první poloviny července. Na spolupráci se prý těší. Jeho rodina ale takovou radost nemá. Ošidí ji totiž o letošní dovolenou. „Já se přiznám, že s dovolenou nepočítám a tuto smutnou zprávu jsem již sdělil své rodině,“ řekl premiér. Dodal, že půjde o hodně pracovní léto.

Premiér Petr Nečas

„Předpokládám, že všechny tři strany nominovaly schopné a kompetentní lidi, já se na všechny budoucí potenciální vládní kolegy těším, dívám se na ně s důvěrou a s přesvědčením, že budeme tvořit kompaktní tým.“

Ministři se obklopí rádci

Nečas uvedl, že si nová vláda nechá poradit. Plánuje například obnovení práce Národní ekonomické rady vlády (NERV). Stojí i o spolupráci s ekonomem Pavlem Kysilkou či šéfem týmu, který připravoval důchodovou reformu, Vladimírem Bezděkem. Zachovat chce odborné zázemí analytického charakteru pro vládu, spolupracovat s odbornými kruhy. Na tomto místě uvedl vědecké grémium České bankovní asociace, které sdružuje všechny hlavní ekonomy klíčových bank.

V novém kabinetu bude fungovat i rada ekonomických ministrů. Nečas chce vytvořit i speciální reformní tým, v jehož čele bude předseda vlády a členy budou ministr průmyslu a obchodu, ministr financí, ministr práce a sociálních věcí, ministr zdravotnictví a hlavní odborný poradce předsedy vlády, kterým bude Martin Říman.

Dnes má K9 na programu podporu podnikání

Dnes večer bude pokračovat vyjednávání koaličních partnerů. Zabývat se budou dalšími programovými okruhy. Na řadě je podle Nečase podpora podnikání, s vysokou pravděpodobností se bude mluvit také o veřejných rozpočtech a o školství.