V Dole Darkov zahynul horník, dalších pět je zraněno

Karviná - Čtyřiatřicetiletého horníka usmrtila dnes odpoledne uvolněná hornina v podzemí Dolu Darkov na Karvinsku, který patří firmě OKD. Dalších pět mužů se zranilo. Podle mluvčího OKD není jejich stav vážný. V areálu ostravsko-karvinských dolů je to letos už třetí smrtelný pracovní úraz, z toho druhý související přímo s těžbou.

Neštěstí se stalo ve 12:20 na závodě 9. květen ve Stonavě na Karvinsku. Z dosud nezjištěných příčin se protrhlo nadloží v čelbě při dalším prorážení štoly. Zemřelý muž byl pracovníkem dodavatelské firmy OKD. Pět zraněných mužů bylo převezeno do nemocnice. Jeden z nich byl s popáleninami v oblasti hlavy a horních končetin transportován do Fakultní nemocnice v Ostravě – Porubě, kde byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče popáleninového centra. V současné chvíli je mimo ohrožení života.

Podle prvních informací nejsou zranění ostatních vážná. Jeden z hospitalizovaných už byl propuštěn. Příčinu neštěstí vyšetřuje komise složená ze zástupců vedení Dolu Darkov i celé společnosti OKD, odborů, policie a Obvodního báňského úřadu v Ostravě.

Reportáž Evy Lankočí (zdroj: ČT24)

V únoru zemřel v Dolu Karviná třiačtyřicetiletý horník, kterého v noci asi 1000 metrů pod zemí smrtelně zranil důlní kombajn. Druhý smrtelný úraz v letošním roce se stal v Dolu ČSM na Karvinsku, s těžbou ale nesouvisel. Čtyřiapadesátiletý zaměstnanec společnosti Moravské montáže nepřežil pád do 16 metrů hluboké jímky. Muž pracoval na rekonstrukci povrchového objektu v areálu úpravny uhlí.

Loni v dolech OKD zemřeli tři horníci, v roce 2008 sedm. Zranění při práci utrpělo v loňském roce 346 lidí, o 70 méně než předloni. Do bezpečnosti práce OKD investovala v uplynulých dvou letech přes půl miliardy korun.

Vydáno pod