Dráhy zmodernizují 19 Brejlovců

Praha - České dráhy zmodernizují 19 lokomotiv řady 750 známé pod přezdívkou „Brejlovec“. Rekonstrukci provede strojírenská firma CZ Loko, financovat ji bude společnost Impuls-Leasing-Austria (ILA). Náklady drah na modernizaci a leasing budou 678 milionů korun. CZ Loko a ILA uspěly ve výběrovém řízení, jako způsob financování si dráhy vybraly zpětný leasing.

„To znamená, že dráhy prodají lokomotivy společnosti Impuls-Leasing-Austria a po jejich modernizaci je dostanou do finančního pronájmu po dobu deseti let s následným odkupem,“ uvedla ředitelka odboru investic Hana Dluhošová.

Lokomotivy se dočkají především výkonnějšího, ale úspornějšího motoru, vlaky tažené Brejlovci by tak měly být rychlejší. Nové stroje budou rovněž produkovat méně exhalací a hluku. Po modernizaci brejlovců dráhy vyřadí z provozu nejstarší velké motorové lokomotivy řady 749 s přezdívkou „Zamračená“ nebo „Bardotka“.

Lokomotiva 750 je dieselová lokomotiva s elektrickým přenosem výkonu, která vznikla rekonstrukcí lokomotiv řady 753 (nazývaná „Brejlovec“).

Zmodernizované Brejlovce budou tahat především rychlíky z Prahy přes Písek do Český Budějovic, objeví se také v okolí Brna nebo na tratích z Hradce Králové do Trutnova a Letohradu.

Dráhy obnovou lokomotiv s typickým tvarem kabiny kráčí po stopách některých dalších dopravců, které již své Brejlovce nechaly zrekonstruovat. Využívá je například OKD Doprava nebo ČD Cargo. Některé lokomotivy skončily i u zahraničních dopravců, například v Itálii. Všechny rekonstrukce provedla společnost CZ Loko.