Lovosickou dopravu zkomplikuje stavba rondelu

Lovosice (Litoměřicko) - Dopravu v Lovosicích zřejmě čeká v létě dopravní kolaps. Investor chystané průmyslové zóny si objednal stavbu kruhového objezdu u Lovochemie a paralyzovaná tak bude na dva měsíce hlavní silnice, která spojuje město s okresními Litoměřicemi. Ten ji ale v brzké budoucnosti kvůli nedostatku zájemců nezprovozní. Stavba vyjde na téměř 12 milionů korun. Doprava ve městě je přitom už teď kvůli nedostavěné dálnici D8 paralyzovaná. I policisté uznávají, že načasování stavby není ideální.

Terezínská ulice je jedinou alternativou k věčně ucpanému průtahu kolem města, po kterém projede na 10 000 aut okolo rozestavěné dálnice D8. Alespoň částečně mu odlehčuje od kamionů i osobní dopravy, pro místní je potom zcela nezbytným spojením s okresním městem. Teď z ní ale zbude jen jeden pruh, na němž se budou střídat auta z obou směrů a provoz budou řídit semafory.

„Počítáme s tím, že určitě nastanou komplikace a bude se to ucpávat,“ uvedl Jan Ponrt z litoměřické dopravní policie. Stavba kruhového objezdu by měla trvat od 12. července do 12. září, pak se budou dělat ještě dokončovací práce. Na konci roku přitom začne odlehčovat městu i dálnice, která by měla být po několika etapách dokončena alespoň do obce Bílinka, což Lovosicím výrazně odlehčí. To by mělo nastat nejpozději na konci roku 2011.

Nová průmyslová zóna přitom bude tou dobou nejspíš pořád prázdná. „Měla tam být naše čerpací stanice, skladové a distribuční centrum či myčka nákladních aut. Kvůli tomu se pozemky kupovaly, ale zasáhl do toho negativně ekonomický útlum a partneři ustoupili. Zóna se odkládá na neurčito,“ přiznal Jaroslav Stránský ze společnosti Armex Oil, která je investorem průmyslové zóny.