Expertní skupina souhlasí s příspěvkem 180 tisíc pro začínající učitele

Praha - Kandidát Věcí veřejných na ministra školství Josef Dobeš chce přilákat do školství nové učitele. Chce jim proto nabídnout příspěvek až 180 tisíc korun. Na této částce se večer shodli i vyjednávači pro oblast školství za ODS, TOP 09 a VV. Příspěvěk by měl kompenzovat nižší nástupní plat pro nové učitele - ten je zatím zhruba 15 tisíc korun hrubého, Věci veřejné přitom před volbami slibovaly, že minimální měsíční mzdu zvednou na 20 tisíc.

Poslanec ODS Walter Bartoš po dvouhodinové schůzce školských expertů upozornil, že názor expertní komise ještě musí posvětit lídři stran. Ti by měli o kapitole školství jednat zítra dopoledne. Expertní komise se podle Bartoše neshodla na podpoře soukromého školství, tento bod musí rovněž projednat skupina K9. Občanští demokraté navrhují zvýšení státního příspěvku pro soukromé školy, tím by příští rok přišel rozpočet o 350 milionů.

Začínající učitelé by podle Dobeše nezískali celý příspěvek hned při příchodu na školu. Polovinu by získali po zkušební lhůtě, druhou polovinu po roce, přičemž by se museli zavázat, že na škole budou učit minimálně tři roky. „Ve chvíli, kdy (učitel) odejde dříve než za tři roky, tak poměrnou část vrátí do státního rozpočtu. Toto je ten model,“ uvedl Dobeš s tím, že pro absolventy pedagogických fakult to může být „velmi atraktivní a zajímavé“.

Náborový příspěvek by měl zvýšit prestiž učitelského povolání a do školství přivést mladé pedagogy. Zatím jich ročně přijde na školy 1 300, Dobeš by chtěl toto číslo navýšit na 2 000. V takovém případě by na náborových příspěvcích musel vyplatit 360 milionů korun za první rok. Příspěvky chce Dobeš řešit v předstihu věkovou strukturu pedagogů na základních a středních školách, z nichž většina má před důchodem. Peníze by ale měli dostávat jen kantoři s potřebným vzděláním, ostatní by si měli vysokou školu dodělat. Dobeš také plánuje zavést na školách kariérní řád a pozdvihnout sport. Pokračovat chce v reformě vysokého školství, více propojovat školy se soukromým sektorem a také podpořit aplikovaný výzkum na univerzitách.

Školský rozpočet má podle koaličních dohod získat z armádního rozpočtu 2,1 miliardy korun. Dobeš chce většinu těchto peněz, zhruba 1,8 miliardy korun, použít na navýšení platů všech kvalifikovaných kantorů tak, aby hrubá mzda žádného pedagoga nebyla nižší než 20 tisíc korun měsíčně. Rozpočet ministerstva školství by se však měl podle Dobeše navyšovat o 7,5 procenta, VV si prý dokážou představit najít další peníze z armády. Podle kritiků tohoto plánu by ale další odebírání peněz armádě mohlo vést i k ohrožení spojeneckých závazků ČR vůči NATO.

Učitelka na základní škole
Zdroj: ČT24