V Budějovicích vznikají nové semafory, město je proto ucpané

České Budějovice – V Českých Budějovicích přibylo sedm světelných křižovatek. Na tahu z centra města směrem na Písek, Strakonice a Prahu semafory zpomalily dopravu a řidiči musí zastavovat například u odboček k obchodním centrům. Podle opozice šel magistrát na ruku právě obchodníkům – jiný význam nové semafory prý nemají. Vedení města si ale nad křižovatkami myje ruce.

Díky novým světelným křižovatkám je průjezd městem velmi pomalý. „Situace je rok od roku horší,“ připouští primátor Miroslav Tetter. Tvrdí ale, že vedení města má jenom omezené možnosti, jak světelné křižovatky omezit. Další investor staví odbočku ze Strakonické ulice a chce na ní postavit semafory. Město světelnou křižovatku odmítlo, ale prý mu to nebylo nic platné. „Investor to obešel tím, že si nechal vyjádřit ministerstvo dopravy. Ministerstvo dopravy řeklo: Ono to tak může být,“ říká primátor.

Ministerstvo ale odmítá, že by jeho stanovisko bylo pro město zavazující. „Ministerstvo pouze vydalo stanovisko jako vyložení zákona, že dopravní řešení, které je navrhováno, je možné,“ upozorňuje mluvčí úřadu Karel Hanzelka.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Nový semafor ještě více zkomplikuje dopravní situaci, která nastane v první polovině příštího roku, kdy budou kvůli rekonstrukci železniční trati uzavřeny podjezdy pod viadukty, kudy se jezdí na Třeboň, Jindřichův Hradec a Brno.