Strany musí podat nominace na předsedy výborů Poslanecké sněmovny

Praha - Politické strany zastoupené v Poslanecké sněmovně musí do dnešního dne nominovat své kandidáty do výborů. Jejich nominaci pak definitivně potvrdí sněmovna na středečním zasedání. Poslanci se dohodli, že výborů ustaví 17, v průběhu volebního období pak některé sloučí.

Po rozdělení míst ve vládě se do hry opět vrací i opozice. Z celkem patnácti výborů by sociálním demokratům měly připadnout čtyři. Například hospodářský nebo mandátový. Problémové se ale jeví hlavně jméno Jiřího Paroubka, kterého spolustraníci navrhli na post předsedy jednoho z těchto výborů. Petr Gazdík, předseda poslaneckého klubu TOP 09, upřesnil, že by jej nedoporučili na předsednickou funkci. Paroubek ale ví proč. Argumentačně prý na něj nemají a bojí se ho.

Pouze jeden výbor povedou komunisté. Podobně jako v minulosti by měli i v nové sněmovně předsedat tomu kontrolnímu. Navržen byl právě předseda strany Vojtěch Filip. Občanští demokraté také prozradili některá jména. Do rozpočtového výboru míří primátor hlavního města Pavel Bém, do zdravotního náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr a například v ústavněprávním by měl stejně jako dosud usednout Marek Benda. Jediná strana, která odmítla seznam nominovaných poslanců zveřejnit, jsou Věci Veřejné.

O definitivním složení sněmovních výborů rozhodne sněmovna ve středu. Jakmile sněmovna potvrdí nominaci do výborů, budou si výbory volit své vedení. O předsedovi a místopředsedech se hlasuje v tajné volbě. Podle informací ČTK by ODS a ČSSD měly mít po čtyřech výborech, TOP 09 tři, VV dva a komunisté jeden. V této variantě patrně není započítán volební a organizační výbor.