Komunisté Nečasově vládě důvěru nedají

Praha - Vedení komunistické strany na dnešním zasedání rozhodlo, že komunističtí poslanci nové vládě ODS, TOP 09 a Věcí veřejných nedají ve sněmovně důvěru. Komunisté současně vyzvali občany, aby proti chystaným opatřením vlády vyšli do ulic. Výkonný výbor KSČM to uvedl ve stanovisku ze své dnešní schůze k dohodě o nové koaliční vládě.

„Výběr osobností a to, co zbylo z programů stran rodící se koalice, naprosto nezaručuje ekonomickou prosperitu České republiky ani důstojný život všech občanů,“ tvrdí komunisté v dokumentu. České republice podle nich hrozí odbourání posledních sociálních jistot vybojovaných minulými generacemi.

Kandidáti na ministry podle KSČM ukazují, že jim půjde více než o správu státu o byznys a boj o státní zakázky. Vít Bárta (VV), který má být ministrem dopravy, a na ministerstvo pro místní rozvoj mířící Kamil Jankovský (VV) se netají tím, kolika miliony ze svých firem pomohli volební kampani Věcí veřejných, ani tím, že svou investici chtějí zpět. Radek John otevřeně říká v rozporu s ústavou a zákony, že z pozice ministra vnitra může ovlivňovat policii, varuje KSČM.

Miroslav Kalousek (TOP 09), který má usednout do křesla ministra financí, je podle KSČM jako šéf financí vlády Mirka Topolánka odpovědný za pětinu dluhu ČR, který se jeho vinou vyšplhal na 1,3 bilionu korun. A právě tento člověk bude podle KSČM propouštět, škrtat v porodném a šetřit na sociálních dávkách, zkracovat dobu a výši příspěvku v nezaměstnanosti, zvyšovat platby u lékaře bez ohledu na dopady na občany, zatímco chce dál protežovat bohaté a velkokapitál daňovým zvýhodňováním.