S letními prázdninami začínají také zácpy na silnicích

Praha - Začaly letní prázdniny a s nimi spojený zvýšený provoz na silnicích. Nejen Češi, ale i Rakušané, Němci nebo Poláci míří na dovolenou směrem na jih. Dopravní komplikace a v některých místech i zácpy očekávají národní automotokluby zejména během nadcházejícího víkendu. Dlouhé kolony a hustý provoz se očekává opět prakticky po celé střední Evropě. Na jízdu krokem by se měli řidiči připravit hlavně v okolí Vídně, Lince nebo Salzburku. Postojí si ale i u Klagenfurtu - hlavního tahu do Chorvatska.

„V loňském roce první tři, čtyři víkendy měly daleko vyšší následky, než celý průběh týdne. Dokonce v jednom týdnu došlo k 16 usmrceným a z toho 15 bylo pouze o víkendu,“ uvedl ředitel dopravní policie Leoš Tržil.

Dopravní experti proto radí cestu odložit a o víkendu vyjíždět co nejméně. Například německé dálnice o tomto víkendu zaplní už druhá vlna rekreantů. K obyvatelům pěti spolkových zemí, kde letní prázdniny začaly už minulý týden, se přidají další tři a navíc ještě sousední Belgie a Nizozemsko. Na cestu na dovolenou ale ani tak nestačí jen trpělivost. I když se cesta do Chorvatska díky nově otevřeným úsekům dálnice zrychlila, přesto je potřeba i tady počítat s dlouhými kolonami.

S letními prázdninami začínají zácpy na silnicích (zdroj: ČT24)

Nejvhodnější je na cestu vyjet mezi nedělí a čtvrtkem. Naopak nejrizikovější je páteční noc a sobotní dopoledne.

Kolony
Zdroj: ČT24