Na Brněnsku otevřeli nový most přes řeku Svratku

Předklášteří (Brněnsko) - Na Brněnsku otevřeli jihomoravští silničáři nový most v Předklášteří u Tišnova. Stavba osmatřicetimetrové železobetonové konstrukce začala v únoru 2009 a stála 62,5 milionu korun, uvedl mluvčí Jihomoravského kraje Jan Chmelíček. Původní most přes řeku Svratku byl na tomto místě již v roce 1830, na konci druhé světové války v roce 1945 jej zničilo ustupující německé vojsko. Při poválečné obnově byl v roce 1947 postaven provizorní most, rekonstrukcí prošel v roce 1988. Kvůli pokračující korozi a postupnému snižování povoleného zatížení byl most v září 2007 uzavřen.

Příprava na stavbu nového mostu začala už v roce 2002, hned po převedení silnic II. a III. třídy do vlastnictví kraje. Kvůli problémům v majetkoprávní oblasti ale stavební práce odstartovaly až v únoru 2009, řekl Chmelíček.

Součástí stavby mostu byla i oprava silnic směrem do obce Předklášteří a k železničnímu přejezdu na trati Tišnov - Nedvědice. Otevření mostu umožní naplánovat navazující projekt - přeložku dosavadní silnice do centra Tišnova do nové trasy podél železnice ke křižovatce u přestupního terminálu u nádraží, řekl šéf jihomoravských silničářů Jan Zouhar.