ČD shánějí nové City Elefanty, nemusejí ale být od Škody

Praha – České dráhy vyhlásily výběrové řízení na osm nových patrových souprav, které by měly na regionálních linkách doplnit stávající jednotky City Elefant. Zatímco dosud dostávala zakázky na dodávky nových vlaků Škoda Vagonka, která vyrábí elektrické jednotky pro ČD od roku 1997, obvykle bez výběrového řízení, nyní k němu dráhy musely přistoupit. Jejich nákup totiž chtějí částečně zaplatit z Regionálního operačního programu.

I kdyby nové soupravy dodal někdo jiný než Škoda Vagonka, dostanou se na tatáž místa, kde už jezdí City Elefanty – čtyři nové jednotky mají podle ČD jezdit z Ostravy do Mostů u Jablunkova, další čtyři z Prahy do Benešova.

V současnosti probíhají i další výběrová řízení, která by měla vylepšit vozový park Českých drah. Rekonstrukcí by mělo projít 58 vagonů, které jezdí na spojích Intercity, ale nemají klimatizaci nebo uzavřený odpadní systém, ČD také chtějí nechat revitalizovat rychlíkové vozy, které se ale klimatizace nedočkají. Probíhá i výběrové řízení na rekonstrukci starších restauračních vozů.