Odjezdy na dovolenou zaplnily dálnice

Praha – Na českých silnicích bylo na začátku prodlouženého víkendu rušno. Dopoledne se na několika hlavních tazích tvořily kolony, nejhorší byla situace na dálnici D1 hned za výjezdem z Prahy. Až po poledni se rozpustila fronta aut, která začínala u zúžení na 9. kilometru a dosahovala až do města. Na souběžných silnicích nižších tříd byla situace ještě horší, mnoho řidičů se totiž rozhodlo po nich dálnici objet, tahy však kapacitně nepostačovaly. Ve čtyři hodiny odpoledne už byla D1 plynule průjezdná. S komplikacemi musí řidiči počítat také před cílem své cesty – kolony jsou na chorvatských, rakouských i italských dálnicích.

Až hodinovému postávání se vyhnuli jenom ti, kdo odjeli hodně brzy – třeba ve čtyři ráno. „V koloně dochází k dopravním nehodám, řidiči mají problémy i s vozidly – vaří jim motory a podobně,“ upozornil na rizika hromadného odjezdu na dovolenou Milan Funk z infoservisu ÚAMK.

Kromě D1 nastaly v Česku komplikace i jinde – do brzkého odpoledne byl po nehodě na 32. kilometru u Žebráku výrazně omezen provoz na dálnici D5, kde havarovaly dva kamiony a autostrádu částečně zablokovaly. Se zdržením musí celodenně počítat řidiči i na tradičních problémových místech silnice I/3, zejména v Plané nad Lužnicí. Odpoledne byla podle Radiožurnálu špatně průjezdná silnice mezi Ústím nad Labem a Lovosicemi.

Reportáž Jany Čermákové a Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Podle údajů Asociace českých cestovních agentur má od pátečního odpoledne do sobotního večera odjet na dovolenou skoro milion lidí, necelá polovina z nich zamíří do zahraničí – především do Itálie a Chorvatska. „V sobotu od rána až do pozdních hodin očekáváme velmi hustý silniční provoz,“ uvedl mluvčí asociace Tomio Okamura.

V dalších dnech už by v Česku neměla být tak hustá doprava, problémy se ale pravděpodobně budou opakovat v zahraničí. Již dnes se dlouho stálo například u chorvatských hranic, zejména na hraničních přechodech Kaštel, Metković a Dubrava Križovljanska.