Poláci nakonec nahradili vlaky do Harrachova autobusem

Harrachov – Kvůli technickým problémům správce polských kolejí společnosti PLK nevyjely dnes přehraniční vlaky ze Sklářské Poreby přes Harrachov do Kořenova. Polský dopravce Przewozy Regionalne se rozhodl situaci vyřešit zavedením náhradní autobusové dopravy z příhraničních Jakušic do Harrachova. Mezi Sklářskou Porebou a Jakušicemi vlaky skutečně začaly jezdit.

Podle prozatímního jízdního řádu jezdí pět párů spojů, všechny vlaky končí v Jakušicích a návazné autobusy v Harrachově. Vlaky, na jejichž provozu se měl podílet také český Viamont, měly jezdit až do Kořenova, kde je možné soupravu odstavit. Podle informací Viamontu budou jednání o zahájení provozu vlaků přes hranice pokračovat ve středu po svátcích.

Trať byla v posledních letech obnovena po 65 letech chátrání. Po druhé světové válce byl totiž mezi Harrachovem a Sklářskou Porebou zastaven provoz, ačkoli koleje nebyly nikdy sneseny. V 90. letech vznikla iniciativa za obnovení přeshraničního provozu, jejímž výsledkem zatím byla kompletní rekonstrukce nepoužívané části trati. Plánovanému zahájení pravidelného provozu od 3. července zabránila PLK, když na poslední chvíli odmítla povolit přehraniční provoz vlaků, protože podél trati nevede telefonní kabel, kterým by se mohli spojit čeští a polští výpravčí.