Konec letní výhně - blížící se bouřky mohou rozvodnit toky

Praha – Sérii horkých slunečných dní dnes večer a v průběhu zítřka vystřídá studená fronta. Ta s sebou ze západu nese i zvýšenou oblačnost; Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal varování před bouřemi, které dnes večer a v pondělí zasáhnou západ Čech. Ojediněle mohou přinést i přívalové deště a kroupy. Hydrometeorologové upozornili také na trvající vysoké teploty, které mohou způsobit zdravotní komplikace i nebezpečí požárů.

Podle ČHMÚ se dnes k večeru, v noci a v pondělí budou v Čechách od západu postupně vyskytovat ojedinělé silné bouřky, ve kterých může spadnout 25 až 50 milimetrů srážek. Mohou se objevit i přívalové deště a kroupy. Přívalový déšť může vést k rychlému odtoku vody ze svahů, rozvodnění malých toků nebo i jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst či sklepů, varuje ČHMÚ.

32 °C - nepobývejte na přímém slunci, vzkazují meteorologové

Reportáž Pavly Sedliské a Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Ještě před tím však teploty nechají řádně vzrůst rtuť teploměru. Odpoledne by mohlo být až na 32 stupňů Celsia. Kvůli počasí bez srážek je sucho, a proto hrozí vznik požárů. V odpoledních hodinách navíc nelze vyloučit překročení limitu přízemního ozonu, uvádějí hydrometeorologové v dnešní výstražné informaci.

Lidem doporučují, aby omezili tělesnou zátěž a nepobývali na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách a nenechávali děti či zvířata na přímém slunci, zejména ve stojících autech. Při pobytu v přírodě by neměli rozdělávat oheň, nebezpečné může být i kouření nebo používání přenosných vařičů či jiných zdrojů otevřeného ohně.

V horku pivo? Raději vlažnou vodu

V souvislosti se stávajícími tropickými teplotami lékaři opět vyvracejí mýty o tom, že člověka nejlépe zchladí studený nápoj nebo pokrm. Rovnice „čím víc ledu ve sklenici, tím se organismus víc ochladí“ podle nich ani zdaleka neplatí. „Je to mýtus. Nápoje by neměly být příliš chlazené, protože si jen ochladíte hrdlo a snížíte pocit žízně,“ upozorňuje primářka ústavu biochemie a patobiochemie Fakultní nemocnice Motol Jana Čepová.

Ideální volbou je podle lékařů voda z vodovodu nebo šálek čaje. Slabý zelený čaj tělo navíc zklidní a ochladí, i když je teplý. Žízeň se nevyplácí zahánět ani alkoholickými nápoji, zejména pivem. Lékaři upozorňují na to, že alkohol v horku škodí dvakrát víc, neochladí a navíc odvodňuje. Dehydratace z horka tak hrozí tím spíš.

Zchladí zmrzlina? Omyl, zahřeje

V horkých dnech by lidé neměli dbát jen na pitný režim, ale také lépe volit složení svého jídelníčku. Tolik oblíbená zmrzlina totiž kromě svých kalorií ani nezchladí, byť se tak může zdát. Cukr, který obsahuje, navíc zrychluje práci organismu, a tak ho zahřívá. Obecně se doporučuje jíst lehčí, zeleninová jídla. Tělo totiž ohřívají i živočišné bílkoviny obsažené ve smaženém a grilovaném mase.