Lidé dobré vůle slaví na Velehradě příchod Cyrila a Metoděje

Velehrad - Jihomoravský Velehrad ožil cyrilometodějskými oslavami. Ty zde pod názvem Dny lidí dobré vůle probíhají dnes a v pondělí a připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Zatímco včera v areálu ještě v uzavřeném kruhu jednala Česká biskupská konference, dnes již prostor patří návštěvníkům z řad věřících. Vedle bohatého doprovodného programu zde proběhlo desáté mezinárodní setkání vozíčkářů nebo tradiční ruční přepisování bible. Dnešní den pak završí koncert, vrcholem oslav pak bude zítřejší slavnostní mše. Přenos z koncertu můžete sledovat dnes večer ve 20. hodin živě na ČT2, mši vám stejný program přinese zítra v 10:30.

Dny lidí dobré vůle probíhají na Velehradě na Uherskohradišťsku již po jedenácté. Příchod sv. Cyrila a Metoděje sem letos přijede oslavit 50 tisíc lidí, což z akce činí jednu z největších církevních událostí v Česku.

Vozíčkáři na Velehradě po desáté

Vstup Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Desáté výročí letos na Velehradě oslavilo mezinárodní setkání vozíčkářů organizované Maltézskou pomocí. Podobně jako v loňském roce dorazilo kolem stovky handicapovaných ze všech koutů Česka, ale i ze zahraničí. „Výrazně se zvýšil počet účastníků, z asi deseti při prvním setkání jsme se dostali na sto, což je na hranici naší kapacity. Díky obci se k lepšímu změnily možnosti pohybu pro postižené na Velehradě,“ uvedl hlavní organizátor akce Michal Umlauf.

„Hlavní idea nabídnout lidem se zdravotním postižením možnost, aby přijeli na Velehrad, zúčastnili se programu i bohoslužeb a prožili setkání s dalšími lidmi, kteří jsou třeba také na vozíčku nebo jinak postižení, zůstává stále stejná,“ dodal organizátor. Každým rokem se organizátoři snaží zprostředkovat vozíčkářům i setkání se známými osobnostmi. Letos mezi ně zavítá například manželka prezidenta Livia Klausová, předseda Senátu Přemysl Sobotka nebo zpěvák Petr Bende.

Přepisování bible pokračuje. Velehradský rukopis z půlky hotov

Tradiční doprovodnou akcí je pak již po šesté ruční přepisování bible. Vznikající Velehradský rukopis je podle Petra Chalupy, ředitele Českého katolického biblického díla, které projekt organizuje, hotový již z poloviny. „Ruční přepisování bible je především pomůcka. Pro toho, kdo bibli denně čte, rozjímá a modlí se nad ní, to asi není potřebné. Ale určitě je to dobrá příležitost k tomu, aby se další lidé kontaktovali s některou větou. Když opisují jeden verš, tak asi nepochopí celou souvislost. Ale možná je to vyprovokuje k tomu, aby si přečetli kousek před tím a kousek po tom a aby se trochu víc sblížili s poselstvím božího slova,“ uvedl olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Dnešní den zakončí v osm hodin koncert lidí dobré vůle. Vystoupí na něm například Hradišťan s Jiřím Pavlicou, zmíněný Petr Bende, nebo Hana a Petr Ulrichovi. Vše zakončí půlnoční mše.